Galéria

11 dolog, amire nem számítottunk várandósságunk alatt

Forrás:

„Pár hetes terhes voltam, amikor elkezdett fájni a combjaim belső része, úgy éreztem, kipottyan belőlem minden. Sajnos nem sokat tehettem, az orvosom javaslatára jegeltem. Ez a módszer elég hatásosnak bizonyult' – mondta Heather.

Megtudtam, hogy ezt a hormonok okozzák, amelyek ellazítják a belső szerveket, ezért alakul ki a nyomás az alhasnál és a comboknál.


Forrás:

Amikor elkezdtünk a férjemmel próbálkozni, nagyon örültem annak, hogy végre majd nem kell annyira figyelnem az időeredményemre. Azonban amikor beléptem a 10. hétbe...


Forrás:

A futók általában többször járnak wc-re, mint az átlagemberek, azonban a várandósság alatti futások nagyjából a wc-keresésről szólnak. Mivel a húgyhólyag a méh és a végbél között eléggé összenyomódik, gyakrabban kell meglátogatnod a mosdót. 


Forrás:

Heather nem tapasztalt kidörzsölődést terhessége előtt, azonban a belsőcombja eléggé megsínylette az első futásokat. Ez részben a felszedett pár kilónak tudható be, részben pedig a megnyúlt bőrnek, ami viszketéssel is járhat. Emellett pedig megnőnek a mellek is, ami szintén nehezítő körülmény futás közben.


Forrás:

A várandósság alatt 5-15 kilónyi súlytöbblet számít normálisnak, ha csak egy babát vársz. Ez az egészséges határ, amit megfelelő táplálkozással be is lehet tartani. Persze ettől függetlenül új futóruhákat kell majd beszerezned, ha kényelmesen szeretnél sportolni.


Forrás:

Nem feltétlenül tántoríthat el a várandósság a céljaid elérésétől, ha egészséges vagy és jól is esik a mozgás. 

Christine Mayes például a várandóssága alatt két maratont is teljesített, a New York Marathonon pedig élete addigi legjobb időeredményével végzett.

„Igyekeztem egészséges maradni, figyeltem a testemre és a futás is jót tett” – nyilatkozta.

Lauren Garges személyi edző szerint ez rendben is van így, hiszen az erő és állóképesség fejlesztésével lerövidíthető a vajúdás folyamata, ráadásul a szülés utáni regeneráció is gyorsabb. A 2. és 3. trimeszterben viszont nehezebbé válhat a légzés, tehát ilyenkor jobban kell figyelni a test jelzéseire. És semmi rossz nincs abban, ha megállsz néha futás közben. 


Forrás:

Lehet, hogy nem fogsz annyit futni, mint korábban és többet alszol, illetve találsz számodra kellemesebb elfoglaltságokat is.

Meredith Mahoney például elmondta, elsődleges célja az volt, hogy addig fusson a terhessége alatt, amíg csak tud. Ettől függetlenül felkészült arra is, hogy bármikor abbahagyja, amikor nem érzi jól közben magát. Várandóssága 5. hónapjában kellett abbahagynia a futást, de ekkor sem maradt tétlen: elkezdett jógázni és gyorsgyalogolni.

Rebeccah Wassner triatlonista 22. hetes terhesen hagyta abba a futást, mert a babája egészségét veszélyeztette volna, ha folytatja.

Hogyan űzheted el a fájdalmat, ha futsz? Érdemes lemenned térdelőtámaszba, ez enyhít majd a kellemetlenségeken. A tevepóz és a homorítás-domborítás is hatékony a fájdalom ellen Garges szerint.


Forrás:

Ha babát vársz, még egy rövid, lassú futás is annyi energiát vehet ki belőled, mint egy maraton. Wassner például kétszer annyit evett futás után a babavárás során, mint előtte. Az Academy of Nutrition and Dietetics szerint a leendő anyukáknak 340 kalóriával többre van szükségük naponta a második trimeszterben, a harmadikban pedig 450 kalóriával kell többet bevinniük – ez viszont nem azokra vonatkozik, akik sportolnak, így neked még ennél is többre van szükséged. Viszont törekedj arra, hogy egészséges, tápláló ételeket fogyassz!


Forrás:

A nagy has miatt megváltozik a tartásod, az is lehet, hogy futás közben görnyedsz. Ezt azonban úgy küszöbölheted ki, ha a farokcsontodat behúzod, így a hátad alsó része nem görbül. Húzd ki magad, hogy a vállaid se forduljanak előre – tanácsolja Garges.


Forrás:

Lehet, hogy azt gondolják, futás közben kipottyan belőled a baba. Vagy csak irigykednek, hogy akkora pocakkal is tudsz mozogni. Ne is figyelj rájuk!


Forrás:

Az újdonsült anyukák minél hamarabb vissza szeretnének térni a futáshoz. Garges szerint azonban szülés után 6-8 hetet kell várni arra, hogy újra felhúzd a futócipőt. És ez csak akkor igaz, ha erősek a törzsizmaid, nincsenek fájdalmaid vagy kellemetlen tüneteid (például nyomás a medencében, vizelettartási gondok, bizsergés a végtagokban), és az orvosod is igent mond a sportolásra. Ha túl hamar kezdesz el futni, a húgyhólyagod vagy méhed elmozdulhat. Azonban a sportolóknál mégsem ez a leggyakoribb probléma, hanem az inkontinencia.

Persze arra is fel kell készülnöd, hogy nem úgy fog menni, ahogyan korábban. Legtöbbször egy év kell ahhoz, hogy visszanyerd az erődet, hiszen az ízületeidre is kihatott az eltelt 9 hónap.

Tanya Konishi Schogel például a következőket tapasztalta:

„Mivel az egész babavárásom alatt jól éreztem magam, szülés után 6 hónappal már futottam, de csak rövidebb távokat. Nem is számítottam arra, hogy valami rossz történhet, azonban kiderült, hogy a csípőm jobb oldala előrefordult. 6 hónap terápia után tudtam ismét felvenni a futócipőt.”

Garges szerint heti 2-3 alkalommal fuss – ha az orvosod is beleegyezett! – nagyjából 10-15 perceket. Aztán fokozatosan emeld 10 százalékkal a távot hetente. Érdemes erősítened a törzsedet és a medencédet, hogy elkerüld a sérüléseket.