Galéria

5 magyar regény, amit feltétlenül olvass el, mielőtt megnéznéd a belőle készült filmet

Forrás:

Szabó Magda: Az ajtó (1987)
Eszetekbe jutott már, hogy a takarítónőtök vagy a bébiszitteretek élete, karaktere, sorsa regénybe (vagy legalább novellába) illik? Nos, Szabó Magdának nagyon is eszébe jutott. Az ajtó két nő életútjának találkozásait meséli el; számos nyelvre lefordították, több nemzetközi díjat is kapott, Szabó István forgatott belőle filmet nem kisebb színészek, mint Helen Mirren és Martina Gedeck főszereplésével.

A filmadaptációt rendezte: Szabó István (2012)

Főszereplők: Helen Mirren, Martina Gedeck, Eperjes Károly
 

Forrás:

Rejtő Jenő: A három testőr Afrikában (1940)

A Szahara közepén vagyunk egy eldugott helyőrségben, ahol Csülök, Tuskó Hopkins és Senki Alfonz élik bohém mindennapjaikat. Egy szép napon levelet kapnak, amelynek feladója, egy titokzatos hölgy, Yvonne Barré arra kéri őket, hogy keressék meg az öccsét egy hírhedt büntetőtáborban. Ez a szokásos Rejtő-féle bohóckodásba rejtett dráma, amit a könyvet olvasva biztosan megkapunk…  És a filmet nézve? Nos...

A filmadatációt rendezte: Bujtor István (1996)
Főszereplők: Szilágyi István, Korcsmáros György, Rátóti Zoltán, Nyertes Zsuzsa


Forrás:

Gárdos Péter: Hajnali láz (2010)

Ez egy különleges regény–film kapcsolat, mivelhogy a veterán filmrendező, Gárdos Péter saját első regényéből csinált filmet. Mi több, saját családi történeteit, szülei levelezését dolgozta fel. Miklós a háborút épphogy csak túlélve, de tüdőbetegsége miatt még mindig a halál tornácán volt, s röpke néhány évtizeddel az online társkeresés előtt úgy dönt, hogy megtalálja élete szerelmét, és 117 vadidegen lánynak ír levelet. Végül a 19 éves Lili lesz az, akivel terjedelmes levelezésbe bonyolódnak. Vadregényes szerelmi történet, és ráadásul igaz is – érdemes elolvasni, majd megnézni!


A filmadaptációt rendezte:
Gárdos Péter (2014)

Főszereplők: Piti Emőke, Schuff Milán

 

Forrás:

Agota Kristof: A nagy füzet (1986)
Hátborzongató tündérmese (#neagyerekelőtt) egy ikerpárról. Őket anyjuk a háború idején szülőfalujuk boszorkányához (a saját édesanyjához) menekíti csupa idegen közé, akik folyamatosan verik a gyerekeket. Ők senkire nem számíthatnak egymáson kívül. A magyar származású svájci írónő regénye először franciául jelent meg Le grand cahier címmel. A belőle készült film nyerte el a Karlovy Vary-i filmfesztivál fődíját 2013-ban.

A filmadaptációt rendezte:
Szász János (2013)
Főszereplők: Gyémánt László, Gyémánt András, Molnár Piroska

 

Forrás:

Fekete István: Tüskevár (1957)

Aki unta, amikor kötelező olvasmány volt a sok természetleírás, annak javasoljuk, hogy fusson neki még egyszer. A Tüskevár egy időkapszula azokból az időkből, amikor a gyerekek még az egész nyarukat vidéken töltötték egy tanyán. És a 60-as években készült tévésorozat 2012-es mozi-remake-je kirángat minket ebből az időkapszulából, a sztori a jelenbe helyeződik át, de azért most is van még Kis-Balaton, még ha military-mintás pólóban fedezi is fel a főhős.


A filmadaptációt rendezte:
Balogh György (2012)

Főszereplők: Nagy Marcell, Péntek Bálint, Kovács Lajos