Galéria

18 dolog, amit „bárcsak tudtál volna” a 20-as, 40-es, 60-as, sőt a 70-es éveidben!

Forrás: Bárcsak tudtam volna a húszas éveimben… 1 Hogy ne aggódjak amiatt, mit gondolnak rólam mások „Huszonévesen az ember folyton meg akar felelni másoknak. Az a jó az öregedésben, hogy az ember ki tudja dobni az ilyen gondolatait a kukába. Én például harminc fölött voltam már, amikor otthagytam a munkámat, és képzőművészi karrierbe kezdtem, mert úgy gondoltam, tartozom magamnak annyival, hogy megpróbáljam.” 2 Hogy semmi értelme sietni… „Túl nagy a nyomás, hogy az ember mindent gyorsan, pörgősen csináljon, hogy már fiatalon az ölünkbe hulljon a siker… a lényeg, hogy instant megoldás legyen, nem igaz? Semmi értelme a húszas éveidben pánikolni. Oké, hogy csak egyszer élsz, de még hosszú élet van előtted.” 3 Egy karrier sosem egyenes vonalon halad „A diploma után eltelt majdnem nyolc évben dolgoztam branding irodában, készítettem illusztrációkat és termékdizájnt, előbb nagy cégek alkalmazottjaként, majd szabadúszóként. És nem hiszem, hogy tervezőgrafikusként megyek nyugdíjba.” 4 Senki sem találja ki magát előre, úgy, ahogy van „Nincs az az egyetemi professzor vagy vállalati igazgató, aki már 22 évesen pontosan tudta, merre tart az útja. És ez teljesen rendben van, a legfontosabb, hogy ne hagyd abba az alkotást. Azon légy, hogy az energiád a legjobb csatornákba áramoljon és ne foglalkozz azzal, hogy mások már hol tartanak.” 5 A készségek fontosabbak, mint az osztályzatok „Bárcsak többet tanultam volna, amíg nagyobb hozzáférésem volt ezekhez a lehetőségekhez.”
Forrás: Bárcsak tudtam volna a harmincas éveimben… 6 ...hogy ne legyek olyan szigorú magamhoz „Bárcsak tudtam volna, hogy ne vegyek mindent olyan komolyan. Bárcsak többször kiálltam volna magamért.” 7 Azt kívánod, bárcsak létezne? Hozd létre! „Jó lenne, ha előbb rájöttem volna, hogy aktív részese kell legyek a környezetemnek. Csak sodortattam magam az árral – nem sokat gondolkoztam azon, hogy milyen ember akarok lenni, milyen környezetben akarok dolgozni. Ha előbb tudatosan kezeltem volna ezeket a dolgokat, hamarabb hoztam volna létre a saját vállalkozásomat, amikor még függetlenebb voltam és kevesebb felelősségem volt.” 8 Nincs fölösleges tapasztalat „Órákig beszélhetnék a kudarcokról, amikbe a cégem belefutott, amikor újabb és újabb területekre próbáltunk kiterjeszkedni, az óriási mellényúlásokról, amikor olyan alkalmazottakat vettünk fel, akik nagyon nem voltak ide valók, vagy amikor nem tettünk félre elég pénzt az adózáshoz. Ezek a leckék azok a tapasztalatok, amikből tanulsz és amikből egész életedben táplálkozol.” 9 Hogy gondoskodjam magamról „Nemrég porckorongsérv-műtétem volt, életem egyik leggyötrelmesebb eseménye. Ezt megelőzhettem volna, ha figyelek a táplálkozásomra és eleget mozgok. Túl sokat ültem az irodában, a kocsiban… Majdnem két évig tartott, amíg helyrejöttem, igaz, most már egész más a viszonyom a testemmel, sokkal erősebb lettem.”  
Forrás: Bárcsak tudtam volna a negyvenes éveimben… 10 Az öregedés erősebbé tesz „Megnyugtató érzés volt betölteni a negyvenet. Az ember mindig tanul, ez sose marad abba.”   11 Nincs minden fölött hatalmad, de képes vagy alkalmazkodni „A nagybátyám szokta mondogatni, hogy olyanok vagyunk, mint a fű: hajlunk, de nem törünk. Még a viharosabb vagy bizonytalanabb idők is kiválóan alkalmasak arra, hogy az ember alkalmazkodjon, hogy vállalja a spontán helyzeteket, sodródjon az árral és meghajoljon, mint a fű, de ne törjön el. Legyél nyitott a változásra, és fogadd elegánsan a kihívásokat.”   12 Támaszkodj másokra, de közben rád is lehessen számítani „Néha megtörténik, hogy az ember túl sok bizalmat helyez valakibe és aztán nem kapja meg, amire szüksége van. Én mindig az emberek jó oldalát nézem, de közben muszáj kiszámíthatóan dolgozni és nem csak támaszkodni valakire az üzleti életben.”  
Forrás: Bárcsak tudtam volna az ötvenes éveimben 13 Ízlelgess „Élvezz ki minden napot. Élvezz ki minden napot. Kísérletezz. Ha valamit csinálni szeretnél, tedd meg.”   14 Alkosd meg a saját szabályaidat „Bárcsak korábban is tudtam volna ezt. Részben azért dolgoztam olyan keményen annyi éven át, mert nagy volt rajtam a nyomás. De aztán rájöttem, hogy én tettem magamra ezt a nyomást – senki se mondta nekem, hogy ilyen keményen kell dolgoznom, hogy egynél több projektet kell vinnem egyszerre. Mi találjuk ki a saját szabályainkat és rajtunk múlik minden – a felszabadító tudat is.”    
Forrás: Bárcsak tudtam volna a hatvanas éveimben 15 Türelem, kitartás „Most már tudom, hogy a legtöbb dolog sokkal tovább tart, több türelmet igényel, mint az ember azt előzőleg gondolná. Ha nincs benned elég türelem és kitartás, egyszerűen nem fogsz tudni dolgozni.”   16 A bölcsességhez idő kell „Minden korosztálynak vannak bizonytalan, zavaros időszakai. De 25 évesen nem éled meg ezeket olyan fejjel, mint 65 évesen, és nem is lenne jó, ha már akkor bölcs lennél, mert akkor nem követnéd el azokat az ostobaságokat, amiket muszáj elkövetned!”
Forrás: Bárcsak tudtam volna a hetvenes éveimben 17 Minden korban vannak hegyek is, völgyek is… „A húszas éveidben meg vagy győződve róla, hogy tudsz mindent. A harmincas-negyvenes éveidben elkezded kapisgálni, hogy ez talán nem így van. Engem a 40-es, 50-es, 60-as és 70-es éveim segítettek ahhoz, hogy jobb művész legyek.”   18 77 évesen is lehetsz fiatal„A valóságban tizenévesnek érzem magam – kit érdekel, hány éves vagyok? Amíg nyitott szemmel járkálok és minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy a legtöbbet hozzam ki a napomból, addig fiatal maradok.”