Galéria

4 mérgező összetevő, ami sajnos még mindig sok szépségápolási termékben előfordul

Forrás: 1# Trikozlán A trikozlán igen erős, baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer, amit az olyan kozmetikai termékekhez használnak előszeretettel, mint a folyékony szappanok, fogkrémek, borotválkozáshoz szükséges szerek, izzadásgátló dezodorok vagy szájfertőtlenítő folyadékok. Kimutatták, hogy ez hosszútávú használat mellett akár kis koncentrátumban is negatív hatással lehet a pajzsmirigy működésére. Figyelem! Ugyan az itthoni és az EU-s szabályozás értelmében fel kell tüntetni a termék csomagolásán a trikozlánt, az elenyésző tartalmat azonban továbbra sem kötelesek jelezni a gyártók. 
Forrás: 2# Tuloul A tuloul vízben nem oldódó vegyület, amit előnyös tulajdonságai miatt leggyakrabban oldószerként használnak. Ipari felhasználása mellett azonban sajnos megtalálható körömlakkokban is, nem túl gyakran pedig hajfestékek összetevője is lehet. Közvetlenül belélegzve erősen mérgező hatású: az agyat, az endokrin mirigyeket és az idegrendszert is károsíthatja, nem ritkán pedig részegséghez hasonló állapotot és hallucinációt okozhat. Nem mellesleg ez a vegyület a TNT gyártásának egyik fő alapanyaga is.
Forrás: 3# Ftalátok Olyan szerves vegyületek, amelyek hosszú párolgás során szabadulnak fel bizonyos termékekből. Alapvetően a PVC gyártása során lágyításra használják, hogy rugalmas anyagokat, termékeket kaphassanak. Előnyös tulajdonságaiknak köszönhetően így sajnos ezek sem maradtak ki a kozmetikai termékek összetevői közül, hiszen megtalálhatók például parfümök, hajlakkok, szappanok, samponok, körömlakkok, hidratálók alkotóiként. Használatukkal bizony igen durva egészségügyi kockázatoknak tesszük ki magunkat: amellett, hogy összefüggésbe hozták őket az asztmával és az allergiával, a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsíthatják a férfiak szaporodási képességét és csökkenthetik a serdülő hímneműek tesztoszteronszintjét, ami alacsony spermaszámhoz vezet, így összefüggésbe hozható a férfiak termékenységi problémáival is. A ftalátok át tudnak jutni a placentán, így a gyermeket már az anyaméhben is károsíthatják.
Forrás: 4# Para-feniléndiamin (PPD) A PPD szerves molekula, egy fehér por, ami a levegőn oxidáció hatására sötétül. Ezért főként gumikészítmények gyártásakor használják, de megtalálható szinte minden hajfestékben is, hiszen igen tartós színt eredményez. Tulajdonképpen a hajfestés előtti tesztet emiatt kell elsősorban elvégezni, ugyanis nagyon durva allergiás reakciókat válthat ki. Velem sajnos épp ez történt: a teszt azonnal nem mutatta ki az érzékenységet, pár nappal később azonban – ahogyan az anyag bekerült a véráramba –, ödémás arcot, feldagadt szájat, égő-viszkető fejbőrt és nyelési nehézségeket okozott. Vigyázat! Nagyon erős érzékenység esetén időben elvégzett kezelés hiányában akár olyan súlyos szövődményeket is okozhat, mint a látóideg-gyulladás vagy a májelégtelenség, de akár bele is lehet halni. Fontos tudni: sajnos gyakran keverik hennához, így ha hennát vásárolunk vagy festetünk magunknak, mindig nézzük meg az összetevőit! Javaslat: hajfestés előtt 48-72 órára kenj fel a kezedre egy csíkot a festékből, és mindig várd meg türelemmel az eredményt! Hidd el, egy hajfestés nem éri meg az egészségügyi kockázatot, ha érzékeny vagy! Ha egyszer már allergiás reakcióval válaszolt a PPD-re a szervezeted, soha többet nem tudod majd festetni a hajadat, de biztos, hogy nem is akarod!