Galéria

Olvasás, fél egészség! 5 jótékony hatás, amiért muszáj belefeledkezned egy jó könyvbe!

Forrás: A Yale University School of Public Health nemrégiben végzett kutatása során 3635 emberen vizsgálták az olvasás és az egészség kapcsolatát. Az 50 év fölött korosztályból válogatott tesztelők közel 12 éven keresztül álltak megfigyelés alatt. Az eredmény: azoknak az embereknek a szervezete, akik hetente több mint 3 és fél órát töltöttek olvasással, ellenállóbbnak bizonyult, mint azoké, akik nem olvastak. Sajnos a bulvárhírek olvasása nem sokat nyom a latban, ezt az eredményt kizárólag tartalmas olvasmányok elfogyasztásával lehetséges elérni.
Forrás:
Amíg a multitaskingolással az agyunkat arra kényszerítjük, hogy percek alatt egyik helyről rohanjon egy másikra, addig egy könyv olvasásával arra buzdítjuk, hogy minél tovább tartson ki egy téma mellett. Ezzel fejlesztjük a koncentrálóképességünket, és arra ösztönözzük az elménket, hogy egy helyben maradjon. Milyen gyakran teszed ezt meg magadért?
Forrás:
Az olvasás koncentrációt igényel, de egyben az információ befogadását és megtartását is. Ezzel a folyamattal élesíthetjük az elménket, fokozhatjuk az emlékezőképességünket.
Forrás:
Lehet, hogy a stresszmentesítést nem pont az olvasással akarod elkezdeni, de a University of Sussex kutatása szerint a legpihentetőbb módja annak, hogy kikapcsolódj. A 2009-ben végzett kutatás során vizsgálták önkéntesek stressz-szintjét, és megállapították, hogy az olvasós csoport stressz-szintje 6 perc olvasás után 68 százalékkal csökkent, míg a zenehallgatóké 61, a sétálóké pedig csak 42 százalékkal.
Forrás:
Ha még mindig mobilozol elalvás előtt, jobb lesz, ha ezt a tevékenységet olvasásra cseréled. A telefon kék fénye ugyanis folyamatosan stimulálja, ezzel pedig éberen tartja az agyat, ami nem tud ezután a megfelelő módon lelassulni és pihenni.