Galéria

Az újszülött-látogatás 10 aranyszabálya

Forrás:

Vigyél ennivalót. Lehetőleg olyat, amit könnyű elfogyasztani (pizzát, szendvicset stb.).


Forrás:

Vigyél mosószert. Komolyan! Egy családdal nem rendelkező ember el sem tudja képzelni, milyen mértékben meg tud növekedni a szennyes mennyisége, amint kisbaba érkezik. (Legyél körültekintő, inkább érdeklődj, mint hogy kellemetlen meglepetést okozz – elképzelhető, hogy csak bio tisztítószereket használnak, és akkor viheted is haza a többkilós kiszerelésű mosóport.) Popsitörlő, pelenka és más, ilyenkor nélkülözhetetlen háztartási kellék is jól jöhet (ezek ügyében is érdeklődj inkább).


Forrás: Soha ne jelenj meg bejelentés nélkül, és legyél rugalmas. Ez evidens. Könnyen előfordulhat, hogy bejelentkezel délután 4-re, de 15 perccel előbb az anyuka sms-ezik, hogy inkább ledőlne egy órára aludni. Ha épp a környéken jársz, azt is megteheted, hogy felugrasz egy kis finomsággal, de az ajtó előtt hagyod (ha megoldható), s dobsz az anyukának egy sms-t, miután már távoztál.

Tipp: ha babalátogatásra érkezel, ne használd a csengőt, inkább hívd fel az anyukát. Ő valószínűleg már lehalkította vagy rezgésre állította a telefonját, gondoskodva arról, hogy a hívások ne ébresszék fel a babát.

Forrás:

A legfontosabb kérdés az, hogy az anyuka miként érzi magát. Bókolj neki minél gyakrabban, és ne hasonlítgasd össze a tapasztalatait a saját hasonló élményeiddel. Megérdemli, hogy most ő legyen a középpontban. A gyerekneveléssel kapcsolatos véleményedet pedig tartsd meg magadnak!

 
Forrás:

Éppen nincs csúcsformában? Ne lepődj meg. Épp most változott meg az egész élete, ami egyszerűen kimerítő lehet a számára. Az is lehet, hogy szülés utáni depresszióban szenved – amit egyébként nem a látogató ismerős dolga megállapítani még akkor sem, ha az illető szakember (igen, tudjuk, ez is evidens, de le kellett írnunk). Ha azt látod, hogy feszült, levert vagy kimerült, rákérdezhetsz persze tapintatosan, hogy milyen a hangulata, milyen napja volt – elképzelhető, hogy csak egy jó hallgatóra van szüksége.


Forrás:

Tiszteld a magánszféráját. Ha nem szeretne előtted szoptatni, tapintatosan távozz vagy vonulj át egy másik helyiségbe.


Forrás: Ne akard feltétlenül megfogni a babát. Egy újszülött nagyon törékeny tud lenni, a testüknek támaszra van szüksége… Persze, ezt nyilván tudod, de aki több száz babát tartott már a kezében, az sem számíthat feltétlenül arra, hogy a friss anyuka örülni fog annak, ha valaki más ringatni szeretné a gyermekét. Inkább ajánld fel a segítségedet praktikus dolgokban, amilyen például a babaruha-válogatás és -hajtogatás. És mindig, mindig moss kezet, amint beléptél az otthonukba.
Forrás: Ha nem vagy teljesen egészséges, inkább ne menj. Egyszerűen nem éri meg a kockázatot. A saját gyerekeidet is inkább hagyd otthon, higiéniai okokból. (Meg azért, mert egy kisgyerek jellemzően éppen akkor kezd kiabálni, amikor az újszülött végre elaludt.)
Forrás: Tudd, mikor kell elhagyni a helyszínt. Ide kívánkozik, hogy egyes anyukák (a fentiekkel ellentétben) kifejezetten vágynak a társaságra. Ugyanakkor egy újszülött átlagosan kétóránként táplálkozik, ezért a látogatásod valószínűleg két etetés közé lett beiktatva. Ha az anyuka nem fejezi ki a kifejezett óhaját, hogy tovább maradj, akkor ne maradj tovább egy óránál.
Forrás:

Tedd magad hasznossá. Mint említettük: nem vendégként kell magadra tekintened, hanem támaszként. Ha a baba elaludt vagy épp csendben elvan magában, kérdezd meg a kezdő anyukát, nem akar-e zuhanyozni vagy kiszellőztetni a fejét egy órácskára, és te addig vigyázol a gyermekre. Ha éppen etetés van soron, és az anyuka kifejezetten azt szeretné, hogy maradj ott, akkor a fennálló időben végezz el valami háztartási feladatot (például mosogass el). Az idősebb gyerekek „szórakoztatása” is remek felajánlás lehet, akik valószínűleg kifejezetten igénylik és hiányolják az addig megszokott figyelmet ebben a rázós időszakban.