Galéria

7 helytelen gyakorlat alternatív megoldásokkal

Forrás:

A twist-gyakorlat ugyan alaposan megedzi a ferde hasizmokat, de közben a csigolyákon túlságosan nagy lesz a nyomás. Ha pedig ülő munkát végzel, egy idő után a hát alsó szakasza és a nyakad is megfájdulhat.

A twist helyett helyezkedj inkább négykézlábra, húzd be a hasat, billentsd kicsit magad alá a csípődet, emeld az ellentétes karodat és a lábadat vízszintesig, és ott lassan végezz apró, pár centis emeléseket. 20 emelés után válts oldalt, és ismételd még kétszer a sorozatot. 


Forrás:

Hátsó fekvőtámasz: a fő baj ezzel a gyakorlattal az, hogy a kezek túlságosan szokatlan helyzetben dolgoznak, ez nagyon megterheli az ízületeket, és a vállak sem a szokásos módon mozognak.

Ha biztosara akarsz menni, végezz inkább a klasszikus fekvőtámaszhelyzetben szűk fekvőtámaszt: a karok legyenek vállszélességben, a térded lehet lent, ha haladó vagy, kiemelhedet őket, a lényeg, hogy a hátad egyenes legyen, a nyakadat pedig ne lógasd. 


Forrás:

Felülés törzsfordítással: még mindig az aerobikórák elmaradhatatlan kelléke, hiszen a ferde hasizmokat kiválóan megedzi – a gerincedet viszont nagyon leterheli!

Az oldalsó plank póz viszont sokkal jobb választás. Helyezkedj el az egyik oldaladon, majd told fel magad annyira, hogy a gerinc egyenes legyen, az alsó és a felső karok is ki legyenek nyújtva. Fontos, hogy a hasadat végig tartsd behúzva, a fenekedet billents magad alá, a hát legyen egyenes – itt nagyon intenzíven dolgoznak a törzs izmai, a gerinced pedig nem károsodik. Mindkét oldalon tartsd ki 1-1 percig  a pózt, majd ismételd még egyszer!


Forrás: A kar és a hát edzése kézisúlyzókkal nagyon népszerű, de ismét felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a gerinced komolyan sérülhet a gyakorlat rossz kivitelezésétől.

Ha biztosra akarsz menni, végezd a favágógyakorlatot kislabdával: állj vállszélességűnél kicsit szélesebb terpeszben, fogj a két kezed közé egy teniszlabdát. Hajlítsd a térdeket, helyezd a labdát a bal lábhoz, és lassan emeld a labdát a jobb oldalra úgy, hogy kinyújtod a karokat. Majd fújd ki a levegőt, engedd le a labdát a jobb lábhoz, és végezd el ellentétes oldalra is a gyakorlatot.
Forrás:

Bicepszgyakorlat súlyzóval: ha nem edzővel edzel, és nem vagy tisztában pontosan a gyakorlattal, a súlyzót jobb, ha egy biztonságosabb eszközre cseréled.

A gumikötél tökéletes választás: fogd meg mindkét végét, állj rá a közepére, a könyökök legyenek a törzs mellett, a karok derékszögben a test mellett. Emeld az egyik kart a mellkashoz, lassan engedd vissza, és jöhet a másik. Egyik kar sem pihen a gyakorlat végzése közben, hiszen a statikus tartás is komoly munka, az izmaidat garantáltan érezni fogod, és még csak súlyzóra sem volt szükséged!


Forrás:

Combizomgépek: kifejezetten sok olyan, a comb erősítésére hivatott gép van az edzőtermekben, amely nemcsak haszontalan, hanem komolyan károsítja is a szalagokat.

Hidd el, itt az egyszerűbb gyakorlatok a legjobbak: a zsámolyra fellépés vagy a lépcsőzés csodásan edzi a combizmokat és a popsidat is! Minél magasabb a lépcső, annál intenzívebben dolgoznak az izmok: lépj fel egyenes háttal, mindkét lábbal a lépcsőre, majd ugyanígy lépj le egyesével az egyik, majd a másik lábbal. Az izomláz garantált!


Forrás:

Tricepszgyakorlat súlyzókkal: ezt ha lehet, inkább hanyagold, a könyökízületeknek ugyanis kifejezetten rosszat tesz ez az edzés. De van sokkal jobb ötletünk: a gyémántfekvőtámasz, amikor a kézfejek egymás felé néznek, a térdek pedig a talajon vannak – ha haladó vagy, nem is feltétlenül kell őket letenni. Ettől a fekvőtámasztól izmos és nagyon tónusos lesz a tricepszed!