Galéria

Négy hónapja kizárólag magam főzök – 18 dolog, amire rájöttem ezalatt

Forrás:
Komolyan. Még sosem volt olyan fantasztikus találkozásom pestóval, mint az a pillanat, amikor először készítettem ilyet. (Dió, bazsalikom, citromlé, olívaolaj, fokhagyma, só, bors volt benne.)
Forrás:
Nem tudom, miért, talán mert a főzés valahogy gyakran kezdődik fokhagymapucolással – amikor elkezdem lehántani a héját, akkor érzek rá, hogy itthon vagyok.
Forrás:
Például a spaghetti alio e olio (fokhagymás-olívaolajas spagetti). Na jó, parmezánt is szórtam rá. Rájöttem, hogy eddig borzalmasan túlbonyolítottam a főzést.
Forrás:

Egyre ritkábban vásárolok. Mostanában hetente egyszer vagy maximum kétszer. Ahogyan rutinosabb leszek, egyre jobban tudok tervezni előre. Továbbá néha napok telnek el anélkül, hogy észrevenném: nincs nálam készpénz. Mert már napok óta nem vásároltam (készpénzzel). Mert nem volt szükségem arra, hogy kiugorjak a büfébe egy szendvicsért. Mert minden ott van előkészítve a hűtőben.

 

Forrás:

Továbbra is alaposan el kell olvasni a címkét, mert még mindig nagyon nehéz olyan hozzávalókat találni, amelyekben nincs hozzáadott cukor (a legnehezebbek: szójaszósz, mustár).

 

Forrás:

Már nem fordul elő, hogy nincs otthon semmi – még ha üres a hűtő (ami sokkal, sokkal ritkábban fordul elő, mint azelőtt), akkor is van a spájzpolcon barna rizs, kuszkusz, konzervben csicseriborsó, tonhal. Ezekből (és a fűszerekből) össze tudok ütni valamit. Mivel minden nap főzök, ezért a hozzávalókat is sokkal könnyebb számon tartani és azonnal fel tudom írni a telefonomban található bevásárlólistára, ha kifogyok valamiből.


Forrás:

...és akkor még nem beszéltünk a fagyasztóról – a mélyhűtőben elfér a maradék curry.


Forrás:

Azt is tudom már, mi az, amiből nyugodtan készíthetek dupla adagot, mert a következő nap is jó lesz (majdnem mindenből, de főleg rizs, bulgur, saláta)

 

Forrás:

A magvak majdnem mindig jobbak megpirítva, főleg az egészben fogyasztott dió és mogyoró.

 

Forrás:

Az előző este elkészített zabkása tényleg finomabb, mintha aznap reggel ütném össze.

 

Forrás:

Mindig kell eggyel több tárolóedény. Pedig időközben a műanyag dobozokat lecseréltem csatos üvegekre.


Forrás:

Az interneten talált recepteknek köszönhetően már tudok unciában és fontban számolni. :)

 

Forrás:

...ugyanakkor jobb kinyomtatni a kedvenc recepteket (vagy felírni egy füzetbe), mint vajas kézzel a telefonon lapozgatni.

 

Forrás:

Az embernek elkezd több okból is érdekében állni figyelni az adagokra: akármennyire is szeretek főzni, azért minden napra reggelit, ebédet, vacsorát rittyenteni macerás. Ezért érdemes félretenni a vacsora második felét másnap ebédre. #mealprepping

 

Forrás:

Hirtelen elképesztően könnyűvé válik az egészséges táplálkozás.
Az ember elkezd tartós barátságot kötni olyan hozzávalókkal, mint a bébispenót vagy a zöldspárga, megtanulja őket különbözőképpen elkészíteni, a saját hibáin tanulva ráérez, milyen formában a legfinomabbak. Közben a saját ízlésem szerint fűszerezem őket (egyre több friss fűszernövény nő az erkélyemen), és így elkerülhető a túl sok só vagy egészségtelen zsír használata, amibe nagyon gyakran belefutunk, amikor étteremben étkezünk.


Forrás:

A Pinterest a barátom lett
Itt a legkönnyebb elmenteni és egy helyen tartani az interneten talált egyszerű, sokszínű recepteket. Már rengeteg van talonban, ami biztosítja, hogy sose unatkozzam a konyhában.


Forrás:
És büszke vagyok rá! Az ember legyen ura a hibáinak, nemde? Itt van ennek az ínyencségnek a receptje, ti biztos szebben el tudjátok készíteni – küldjetek róla fotót!
Forrás:
Ahogy telnek a napok, vándorolnak ki-be az élelmiszerek a hűtőmben, újra és újra rájövök, hogy mennyire lötyög rajtam a háziasszonyi kötény. Valószínűleg a fakanál is csálén áll a kezemben. Még nem tudok egy pillanat alatt összeütni egy 12 személyes, 3 fogásos ebédet (már csak azért sem, mert mindig elméretezem az adagokat), hol túl sok, hol túl kevés olajat használok és... hát azt is túlzás lenne állítani, hogy a főztöm 'instagramkészre' sikerülne. Én elégedett vagyok vele, és ez a lényeg. De odáig is el fogok jutni majd egyszer, valamikor.