Galéria

A hasnyálmirigyrák 8 korai tünete

Forrás:

A cukorbetegség hirtelen kialakulása: ha a betegség gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra üti fel a fejét úgy, hogy a családodban nem volt még senkinek diabétesze, akkor érdemes orvoshoz fordulnod, ez ugyanis a hasnyálmirigyrák egyik korai tünete is. A hasnyálmirigy helytelen működése inzulinproblémákat okozhat, ezért is érdemes komolyan venni a dolgot. 


Forrás: A talp és a tenyér viszketése: A testben felszaporodik a bilirubin termelődése, az erre való bőrreakció pedig a viszketés.
Forrás: Sárgás szemfehérje: a növekvő hasnyálmirigyrák elzárhatja a hasnyálmirigy kivezető csövét, és a mellette lévő epevezetéket is, ezáltal sárgaságot okozhat nem csak a bőrön, de a szemen is.
Forrás: Gyötrő hasfájás: a hasfájás más betegségekre is utalhat, a korai hasnyálmirigyráknál azonban ez olyan érzés, mint amikor borzasztóan éhes vagy, és attól szinte már fáj a hasad.
Forrás: Nem megfelelő színű széklet: az is intő jel lehet, ha a székleted a szokásos sötétbarna helyett halvány, szinte agyagszínű. Az orvosoddal ezt az információt is mindenképp oszd meg!
Forrás: Hirtelen fogyás: az ok nélküli, látványos fogyás sem túl jó dolog. A hasnyálmirigyrák kialakulása után ugyanis az emésztés sem úgy működik, mint korábban, a test pedig igyekszik megszabadulni a cukortól és a zsíroktól, így a fontos tápanyagokat szinte azonnal kiüríti a test.
Forrás: Már nem érdekelnek a kedvenc ételeid: ha eddig imádtad a csokit vagy a kávét, ám ez most megszűnt, kezdj el gyanakodni. Ha a hasnyálmirigy már nem termeli megfelelően az emésztőenzimeket, az is befolyásolhatja az ízérzékelésedet, és a gyakori hányinger mellett azt érezheted, hogy már rá sem bírsz nézni kedvenc fogásaidra.
Forrás: Étvágytalanság: a hasnyálmirigyrák egyik korai tünete nem csak az, hogy nem vágysz kedvenc ételeidre, hanem az is, hogy alapvetően megszűnik az étvágyad is. Éhes vagy, de 1-2 falat után azt érzed, bőven eleget ettél - ez is az emésztőenzimek csökkenése miatt van.

Nagyon fontos, hogy ha nemcsak 1, de több tünet egyszerre jelentkezik nálad, mindenképp fordulj orvoshoz!