Galéria

Oscar: nekik drukkolunk ebben a 15 kategóriában

Forrás: [trailer]
Ne aggódjatok, a Kaliforniai álom is elég sokat szerepel ebben az összeállításban, de szerintünk A számolás joga a legfontosabb film a kategória 10 jelöltje közül. Az eredetileg Hidden Figures címmel bemutatott drámából kiderül, milyen nagy szerepe volt néhány fekete nőnek az űrkutatásban a 60-as években egy olyan korban, amikor még nem is használhatták ugyanazt a mosdót a színesbőrűek. A három főszereplőnő, Taraji P. Henson, Octavia Spencer és Janelle Monáe mellett kiváló epizódalakításokat láthatunk Jim Parsons (Agymenők), Kevin Costner és Kirsten Dunst jóvoltából.
Forrás: (szerintünk): Ryan Gosling (Kaliforniai álom)
Eddig is tudtuk, hogy Ryan nem csak egy jóképű fiú, hanem nagyszerű színész is, de a Kaliforniai álomban több szinten is felfigyelhetünk a tehetségére. Nem csak hogy kiválóan zongorázik és énekel a filmben, de a szerelmi bánat olyan módon süt át az arckifejezésein, a gesztusain és még az énekhangján is, mintha valóban éppen átélte volna.
Forrás: (szerintünk): Emma Stone (Kaliforniai álom)
Emma egyszerre okos és érzelmes figurát alakít, miközben énekel és táncol is – irigyeljük. Persze részben azért is, mert már harmadszor játszik együtt Ryannel.
Forrás: (szerintünk): Dev Patel (Oroszlán) [trailer]
Nem pontosan értjük, miért mellékszereplőként jelölték Patelt, aki egyértelműen főszereplője a furcsa örökbefogadás-történetet bemutató filmnek. Főszereplőként is komoly esélye lenne. Az örökbefogadó ausztrál anyukát játszó Nicole Kidman szintén a jelöltek között van.
Forrás: (szerintünk): Octavia Spencer (A számolás joga)
Igen, tudjuk, egyszer már kapott Oscart egy 60-as években játszódó, az afroamerikai polgárjogi mozgalmat feszegető film mellékszerepéért (A segítség volt ez). De akkor is. Mert megérdemli.
Forrás: (szerintünk): Damien Chazelle (Kaliforniai álom)
Ha nyerne, ő lenne a történelem legfiatalabb Oscar-díjas rendezője (32 éves). De persze nem csak ezért, hanem mert kitalált, megírt és megrendezett egy nagyszerű, összetett musicalt.
Forrás: (szerintünk): A régi város [trailer]
Minden családban akad néhány eltemetett titok, feldolgozatlan sérelem, de Chandleréknél kicsit sok jutott a jóból. Bonyolult kapcsolatok, alkoholizmus, erőszak, váratlan, feldolgozhatatlan halál, gyámügy, elnyomó férj, pánikbetegség – nyomasztó, de erős történet, megérdemelné a díjat.
Forrás: (szerintünk): A számolás joga
Hogy fekete nőkön múljon az amerikai űrkutatás sikere a 60-as években, akiket minden második matematikus és mérnök takarítónőnek néz? Ki tud ilyet kitalálni? Hát persze, hogy csak az élet.
Forrás: (szerintünk): Toni Erdmann [Trailer]
A német film a cikiről szól; arra vállalkozik, hogy a néző két és háromnegyed órán keresztül totál kényelmetlenül érezze magát és kínjában röhögjön. A vállalkozás sikeres. Már készül az amerikai remake Jack Nicholson főszereplésével.
Forrás: (szerintünk): Rodrigo Prieto (Némaság) [trailer]
Egy újabb kegyetlen Scorsese-film, ezúttal a 17. században Japánba utazó portugál hittérítőkről. A történelemnek ez a kevésbé ismert fejezete gyönyörű képekben kel életre előttünk, hogy soha ne felejtsük el, mivel jár, ha valaki megpróbálja rákényszeríteni a hitét egy másik kultúrára.
Forrás: (szerintünk): Legendás állatok és megfigyelésük [trailer]
A Harry Potter-sagából, bevalljuk őszinték, inkább a könyvekért rajongunk, mint a belőlük készült filmadaptációkért; a Legendás állatok üdítő kivétel, egy gyönyörűen kivitelezett, lendületes film vadiúj történettel és rengeteg elvarratlan szállal, hogy legyen még muníció a következő négy (!) részhez.
Forrás: (Jackie) [trailer]
A 20. század egyik legjelentősebb divatikonja volt Jackie Kennedy, és az ő méretre készített ruháit nem lehetett könnyű rekonstruálni. Az eredmény parádés, csak emiatt, kifejezetten a ruhákra fókuszálva is érdemes megnézni a filmet.
Forrás: (szerintünk): Kaliforniai álom [trailer]
A film zenéje, ahogy a fények, a ruhák és a koreográfia is, a Hollywood aranykorában készült musicalfilmeket idézi – csak sokkal összetettebb, keserűbb és merészebb.
Forrás: (szerintünk): How Far I'll Go (Vaiana)
Kicsit drukkolunk, hogy a musicalzseni Lin-Manuel Miranda a Pulitzer-, Tony-, Grammy- és Emmy-díjai mellé egy Oscart is elhappoljon ezért a bájos Disney-dalocskáért. [Itt van magyarul is.]

 


Forrás:
Ha még nem láttátok volna Deák Kristóf alig félórás filmjét, ejtsétek szerét, hogy megnézzétek és drukkoljatok az újabb magyar Oscar-jelöltnek!