Galéria

6 dolog az otthonodban, amitől szabadulj meg, ha egészséges akarsz maradni!

Forrás: 1# Mosogatószivacsok Tapasztaltad már, hogy a szivacsodnak enyhe áporodott szaga kezd lenni? Nos, ez a szag már a nem éppen egészséges használatra enged utalni, így ha egy mód van rá, még a kialakulása előtt le kéne cserélni! Tipp: válassz környezetbarát, lebomló anyagból készülő darabokat, mint például ezeket a kókusz- vagy kenderrostból előállított termékeket.
Forrás: 2# Vágódeszka A vágódeszka igen nagy veszélyforrás lehet, akár műanyagból, akár fából van, hiszen a szétvagdalt szálak vagy rostok közé bekerülhet úgy az étel, hogy akármennyi áztatás, fertőtlenítés után sem szabadul ki onnan. Használj vékony kefét, erős fertőtlenítőszert a tisztítására, a kézi mosás után pedig az sem árt, ha még egyszer beteszed kifőzni a mosogatógépbe.
Forrás: 3# Légfrissítők, illóolajok Utóbbiakat általában nagyon szeretjük párologtatni az otthonunkban a kellemes aromájuk miatt, de fontos figyelni rá, hogy ne vigyük túlzásba a belégzésüket, hiszen ezek az olajok zömmel nem 100 százalékban készülnek természetes alapanyagból! Rendszeres szellőztetés mellett, kis mennyiségben elmegy a használatuk, de az lehetőleg ne legyen mindennapos! A leginkább a mellékhelyiségben használatos légfrissítők gyakori belégzése is káros lehet a szervezetre, hiszen összetevőiben általában találni fémszármazékokat is. Ha mindenképpen használjuk őket, akkor jó, ha tudjuk, hogy nem helyettesítik az apró helyiségek szellőztetését, sőt: kis térben még koncentráltabbak, így károsabbak is lehetnek az egészségünkre.
Forrás: 4# Tisztítatlan légkondi- vagy szagelszívószűrők Ezeken bizony nagyon hamar megtelepszenek a kórokozók, amelyek igen súlyos legionárius-betegséget idézhetnek elő, amelynek egyik tünete a tüdőgyulladás. Ha többször nem is, legalább évente kétszer, télen és nyáron tisztíttassuk ki a berendezéseinket szakemberekkel, hogy elkerüljük a fertőzést!
Forrás: 5# Túlhasznált fogkefe A már túl régóta használt fogkefék valójában többet ártanak, mint amennyit segítenek a szájhigiénia fenntartásában. A régóta a fürdőszobapolcon álló – akár szabadon, akár műanyag tokban tartott – darab egy csomó kéretlen bacit raktároz el magában, amit mi minden alkalommal szépen beteszünk a szánkba. Fontos, hogy a fogkefénket egy távolabbi, szeparáltabb helyen tartsuk, ahol kevesebb fölösleges dolog száll vagy fröccsen rá, valamint, hogy legalább 3 havonta cseréljük azt, ha nem gyakrabban!
Forrás: 6# Régi sminktermékek Mint minden másnak, természetesen a sminkes kellékeknek is van szavatossági ideje. Sose használj már lejárt termékeket, mert a romlott összetevők roncsolhatják a bőrödet! Valamint gyakran tisztítsd a sokszor használatos ecseteidet, pamacsaidat, hogy a rajtuk megtelepedett baktériumok ne kerüljenek a bőrödre! Ezeket is érdemes legalább 3 havonta újra cserélni.