Galéria

10 filmklasszikus, amit meg kell nézned, ha tetszett a Kaliforniai álom

Forrás:

Ének az esőben

Az Ének az esőben az egyik legbájosabb zenés film, amit valaha vászonra vittek. Ki ne ismerné a képsort, amikor egy jókötésű férfi dalol és táncol egy szál esernyővel a rend ámuló őre előtt a zuhogó esőben? E rögtönzött előadás 'tettese', Don Lockwood és barátja, Cosmo Brown a Monumental Picturesnél keresi a kenyerét. 1927-ben járunk, a némafilm a virágkorát éli. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően Don népszerű sztár lesz, s filmek sorát forgatja az ünnepelt színésznő, Lina Lamont oldalán. A férfit távolról sem kötik mély érzelmek a mutatós, de üresfejű nőhöz, ám képzelt, a filmek által sugallt románcukat a sajtó szenzációként tálalja. Don valódi imádottja Kathy Selden, egy fiatal, kezdő énekes-táncosnő, akit a féltékeny Lina ukmukfukk kirúgat a stúdióból. Ám a sztárszínésznőt új veszély fenyegeti: a hangosfilm megjelenése. Lina ugyanis egyáltalán nem tud énekelni, sőt a beszédhangja is borzalmas. Sürgősen találnia kell valakit, aki 'szinkronizálja' neki a dalokat és a dialógokat. Így kerül vissza a történetbe Kathy, aki azonkívül, hogy beszélni és énekelni is képes, csajnak is nagyon belevaló.


Forrás:

Broadway Melody 1940 

Johnny Brett és King Shaw sikertelen táncosok, akik arról álmodoznak, hogy egyszer valaki felfedezi őket, nevük pedig neonbetűkkel világít majd a Broadwayon. Egy este egy híres producer megnézi fellépésüket, és biztos benne hogy Brett személyében megtalálta az ideális táncpartnert a gyönyörű sztár, Clare Bennett számára. Brett azonban nem a saját, hanem társa, King Shaw nevén mutatkozik be, ezért a szerepet a kevésbé tehetséges táncos kapja. A Brett - Shaw páros útjai különválnak, King a rivaldafénybe kerül, de Johnny szerencséje sem várat sokat magára.


Forrás:

Forgószél

A filmtörténet egyik legizgalmasabb szerelmes kémtörténete, Hitchcock egyik legnépszerűbb filmje. A filmben Alicia, a fiatal, amerikai lány édesapját háborús bűnösként elítélik. Az amerikai titkosszolgálat felajánl a hányatott sorsú, szabados életmódot folytató lánynak egy lehetőséget, mellyel segíthet hazájának, egyben jóváteheti apja bűntetteit. A feladatot csak ő végezheti el, mivel apja Braziliában élő náci összeesküvő társai közé kell beépülnie. Alicia vállalja a feladatot. Összekötője egy vonzó titkosszolgálati tiszt lesz. Az események úgy hozzák, hogy feleségül kell mennie az egyik vezető náci összeesküvőhöz. A veszélyes kémfeladat során nemcsak szerelme, boldogsága, de élete is nagy veszélybe kerül. 


Forrás:

West Side Story

New York West Side negyedének utcáin vívja harcát a helybéli fehér fiúkból és a Puerto Ricó-i bevándorlókból álló két banda. Az egyik táncos szórakozóhelyen találkozik egymással Tony, a Jets vezetője és a konkurens bandához tartozó csinos félvér lány, Maria. A két fiatal első pillantásra egymásba szeret. Felcsillan a remény, hogy szerelmük talán véget vet a régóta tartó gyűlölködésnek. Az összeütközés azonban elkerülhetetlen, az egyik összecsapásban Tony megöli Maria bátyját.


Forrás:

Mókás arc

Dick Avery, a divatfotós új és különleges arcot keres a párizsi divatbemutatóra. Véletlenül veszi észre Jo Stockton-t, aki egy könyvesboltban eladónő. Jo-t nem érdekli a fotózás, annál inkább szeretne viszont találkozni egy különleges szekta vezetőjével, aki Párizsban él. Dick megígéri, hogy elviszi Jo-t a szekta filozófus vezetőjéhez, ha részt vesz a divatbemutatón. A problémák akkor kezdődnek, amikor a lány Párizsban valóban találkozik a filozófussa, és ez pokollá teszi az egész divatbemutatót...


Forrás:

Haragban a világgal

Jim bajkeverő hírében áll, és kétes hírnevére nem is cáfol rá, amikor Los Angelesbe költözik. Már érkezése első napján összeütközésbe kerül a törvénnyel randalírozás és részegség miatt. Később szembekerül egy helyi bandával, ami tragédiák sorozatát indítja el... A kaliforniai gimnáziumba új fiú érkezik. Az iskolát uraló rocker banda vezére egyből beleköt, és késpárbajra, majd katasztrófával végződő autóversenyre hívja ki. A felnőttek és társai erőszakos világával szemben Jim csupán a bandavezér volt barátnőjében, Judyban és egy dúsgazdag árva gyerekben, Platóban talál némi támaszt. Ezt a maga korában iskolát teremtő melodrámát az 'ok nélküli lázadó' prototípusát megtestesítő James Dean játéka teszi felejthetetlenné. 


Forrás:

Egy amerikai Párizsban

Jerry Mulligan, egy fiatal amerikai festő Párizsban próbál érvényesülni, a siker azonban messze elkerüli. Egy nap egy gazdag, csinos nő felfedezi tehetségét, megveszi néhány képét és felajánlja támogatását. Jerry kezdetben ódzkodik a kitartott művész szerepétől, de a hírnév reményében- és mivel a nő nem kér semmit cserébe, elfogadja a segítséget. Egy este megismerkedik a kislányosan bájos, életvidám francia lánnyal, Lizzel. Kitartó udvarlásának köszönhetően szerelem alakul ki köztük, Liz azonban eltitkolja, hogy a híres kabaré énekes jegyese...


Forrás:

Boogie Nights

A hetvenes évek csillogó diszkóvilága köszönt ránk, sok-sok ismerős zenével. A történet középpontja a pornóipar tündöklése és hanyatlása. Különösen érdekes, hogy Amerika egyik régi kedvenc sztárja tért vissza e filmben. Burt Reynolds felélte összes vagyonát és adósságokban úszott, mígnem újra kedvezően fogadta őt a közönség és a kritikusok egyaránt. Mark Wahlberg, azaz ahogy inkább a fiatal közönség ismeri, Marky Mark játssza a fiatal pornósztárt, akiben a tapasztalt producer meglátja a műfaj jövőjét. A naiv és fiatal Eddie extrém férfiasságával iszonyú pénzeket keres, emiatt azonban egyre jobban elveszti önkontrollját. A nagyképűség és a drogok által aláásott személyiséget nehezen fogadja vissza a társadalom és a korábbi érdekbarátok. 


Forrás:

Casablanca

Casablancában mindenki Rick mulatójába jár. Ez az egyedüli hely, ahol a nácik elől Amerikába menekülők hamis papírokhoz juthatnak. Rick eddig még mindenkin segített, de egy nap feltűnik régi szerelme egy másik férfi társaságában, s akkor egy pillanatra elveszíti korábbi határozottságát.


Forrás:

Egymásnak születtünk

John 'Lucky' Garnett vőlegény, házasságot kötni azonban nem tud, mivel pénztelen, jövendő apósa pedig 'előlegként' 25 000 dollárt követel tőle. A gyors pénzszerzés reményében a vidéki színpadot elhagyva a nagyvárosba megy. Ott találkozik Penelope 'Penny' Carrol tanárnővel, akibe beleszeret, s végül elnyeri a hölgy szívét.