Galéria

8+1 tweet közszereplőktől Trump muszlimok beutazását tiltó rendeletéről

Forrás:

Kumail Nanjiani színész, komikus ezt twittelte többek közt: „Mint Pakisztánban született ember elmondhatom, hogy NAGYON nehéz onnan Amerikába jutni. A muszlimok kitiltása csak gyűlöletet eredményez, semmi egyebet.” (Nb. Pakisztán nem tartozik a hét érintett ország közé.)

 

Forrás: a Clinton-kormány külügyminisztere: „Katolikusnak neveltek, aztán episzkopális hitre tértem, még később megtudtam, hogy a családom zsidó volt. Készen állok regisztrálni magam muszlimként.”
Albright, aki egyébként Prágában, az akkori Csehszlovákiában született, még a muszlim bevándorlásellenes rendelet aláírása előtt pár nappal twittelte ezt, Trumpnak arra a korábbi kampányígéretére utalva, hogy rendeletet vezet be, amely szerint minden muszlim vallású amerikainak regisztrálnia kell magát. (Ilyen intézkedésre eddig még nem került sor.) Az elmúlt napokban több ezren tettek Albrighthoz hasonló kijelentést a közösségi oldalakon.
Forrás: A legismertebb tech multicégek prominens arcai közül jó néhányan nem Amerikában születtek; a Google például azonnali hatállyal az Egyesült Államokba hívta érintett, de épp külföldön dolgozó alkalmazottait. Mark Zuckerberg pedig ezt írta a Facebookon:

„A dédszüleim Németországból, Ausztriából és Lengyelországból jöttek. Priscilla [a felesége] szülei pedig Kínából és Vietnamból érkező menekültek voltak. Az Egyesült Államok bevándorlók országa és nekünk büszkének kellene lennünk erre. (...) Ennek az országnak biztonságos helynek kell maradnia, de ezt úgy kell elérnünk, hogy azokra az emberekre fókuszálunk, akik valóban veszélyt jelentenek. Ha kiterjesztjük a jogi megszorításokat olyan emberekre, akik nem jelentenek veszélyt, ezzel az eddiginél csak nagyobb biztonsági kockázatnak tesszük ki magunkat azzal, hogy a forrásainkat olyan nem regisztrált, ám de veszélytelen emberek üldözésére is fordítjuk, akiknek így mostantól rettegniük kell a deportálástól.” Itt olvashatjátok el Zuckerberg közleményét teljes egészében.

 

Forrás: a LinkedIn vezetője szerint „az 500 leggazdagabb amerikai 40%-a bevándorlókból vagy azok gyermekeiből áll. Minden nemzetiségnek meg kell adni a lehetőséget; ez Amerika alkotmányos alapelve.”
 

Forrás: Malala Yousafzai (magyar helyesírással Malála Júszafzai), a Nobel-békedíjas pakisztáni aktivista alapítványa Facebookon osztotta meg tiltakozó levelét: 

„A szívem szakad meg látva, hogy Trump elnök ma bezárta az ajtót a háború elől menekülő gyerekek, anyák és apák előtt. A szívem szakad meg látva, hogy Amerika hátat fordított történelmének, amelynek során büszkén fogadott be menekülteket és bevándorlókat – embereket, akik aztán segítettek felépíteni az országotokat, készen arra, hogy keményen dolgozzanak cserébe azért, hogy megkapták a nekik jogosan kijáró esélyt egy új élethez.Itt olvashatjátok a még mindig csak 19 éves Malala levelét teljes egészében angolul.


Forrás: Justin Trudeau kanadai miniszterelnök talán elsőként nyilvánította ki a világ szerencsésebb országainak vezetői közül, hogy „akit üldöznek, aki terror és háború elől menekül, azt Kanada tárt karokkal várja, a vallásától függetlenül. A diverzitásban van az erőnk”.
 

Forrás: Felröppent az a hír is, hogy ismert emberek, köztük Ashgar Farhadi Oscar-díjas iráni rendező nem léphenek be az Egyesült Államokban a következő 120 napban. Fahradi idén másodszor van „versenyben” Az ügyfél című filmjével, miután 2012-ben, az iráni történelemben először, már nyert ebben a kategóriában. A hírt sokan megosztották, többek közt Jamie Bell színész; Fahradi valószínűleg benyújthatna kérelmet különleges beutazási engedélyre, hogy részt vegyen a gálán, de a szabályozás még nem egyértelmű. [UPDATE: a filmrendező azóta bejelentette, hogy nem megy el a gálára.] Mindenesetre Az ügyfél főszereplőnője, Taraneh Alidoosti már bejelentette, hogy tiltakozásból semmiképp sem vesz részt a díjátadón, rasszistának nevezve az intézkedést.
Forrás: egyszerűen egy sokszínű Szabadság-szobor-plakáttal üzent a rajongóinak.
Forrás: Bónuszként megmutatjuk Mike Pence amerikai alelnök 2015-ös tweetjét, amelyben (akkor még indianai kormányzóként) sértőnek és alkotmányellenesnek nevezte, hogy muszlimokat ne engedjenek be az országba. Ezzel Trump tweetjére reagált, aki akkoriban helyezte először kilátásba azt, amit most meg is valósított, óriási vihart kavarva már a puszta ötlettel is.