Galéria

10 kreatív benti játékötlet a télre

Forrás:

Remek autópályát, parkolót, körforgalmat, vagy bármilyen közlekedéssel kapcsolatos dolgot kreálhatunk közösen némi papírból és ragasztóból. Vonjuk be a gyereket a tervezésbe és a kivitelezésbe is: ha már használhat ollót, segítsen vagdosni; az útfestést, vagy matricázást pedig szinte bármikor rábízhatjuk.
Forrás:

Akár mókás bábokat, vagy akár díszeket is készíthetünk kavicsokból egy kis festék segítségével. Nem kell, hogy tökéletesek legyenek, az a lényeg, minél egyedibbek, így válogassunk minél különbözőbb formákat is! Ha elkészültek, játszhatunk velük, elhelyezthetjük őket díszként a szobában, de akár képkeretbe is ragaszthatjuk őket!
Forrás:

Mind lányoknak, mind pedig fiúknak remek ötlet, hogy készítsék el a saját magazinjukat. Vegyünk elő üres A4-es lapokat, vagy spirál füzetet, néhány régi magazint, újságot, amiből lehet képeket vagdosni; jó sok filcet, ceruzát, és persze ragasztót! Adhatunk tematikát és persze nevet is az újságunknak, hogy még egyedibb legyen! Lehet babás, vagy akár autós magazin, és persze cseppet sem cél, hogy minden a realitás talaján maradjon benne! Fogalmaztassunk meg egy-egy cikket is, amivel meg lehet tölteni az oldalakat, ez mégjobban fejleszti majd a gyerek képzelőerejét, fogalmazási készségét. Ha kész, fűzzük is őket össze!
Forrás:

Ez egy igazán sokrétű és izgalmas játék, hiszen attól a perctől kezdve be lehet vonni a gyereket, hogy elkészítjük a masszát; majd hagyjuk, hogy szabadra engedje a fantáziáját a formázásban. Ezután ismét komoly feladat következik: figyelni kell, hogyan sülnek készre a remekművek, végezetül pedig akár ki is lehet festeni őket.

Sógyurma alaprecept:

20 dkg só, 20 dkg sima liszt , és annyi víz, hogy jól formálható masszát kapjunk. Érdemes közepes lángon sütni, hogy ne repedjen meg túlzottan a tészta!
Forrás:

Érdemes elővenni néhány színes lapot, és konkrét projekttel előállni, mint például szerencsehozó újévi malackák készítése az íróasztalra, vagy a sulis tolltartóba. Keresgélj a youtubeon, a pinteresten hajtogatási útmutatókat!

Itt van például egy egész klassz: klikk!
Forrás:

Ma már szinte minden okostelefon képes jó minőségű videókat készíteni, és csomó olyan program is van, aminek segítségével pofás kis filmmé lehet vágni őket. Találjatok ki egy sztorit, amiben a ház körüli emberek, állatok, egyéb dolgok a főszepelők, és készítsetek rövidfilmeket, amiket aztán megszerkesztetek és eltehettek a családi gyűjteménybe. Biztosan jól mutat majd például a Bodri kutya reggele lassított felvétellel, vagy az ebédje time-lapse gyorsított videóval. Jó móka, még felnőtteknek is!
Forrás:

Nem csak lányoknak, hiszen rengeteg fiús gyöngyöt, kiegészítőt is lehet már kapni a kreatív hobbi boltokban. Csinálhattok legjobb barátos karkötőt, nyakláncot, vagy akár olyat is, amiben visszaköszön a kölyök valamelyik aktuális kedvenc motívuma (pl. Batmanes, vagy Violettás).
Forrás:

Unja már a gyerek a Barbiek és hasonló babák öltözékét? Készítsetek magatok újat, maradék textíliákból: ezeket akár még varrni sem kell, hiszen lehet csak csavarni és kötözni is; vagy akár ragasztópisztollyal 'beszegni' a széleit. Ha van otthon könnyen megmunkálható gyurmátok, akár még ilyen darabokat is készíthettek.
Forrás:

Tegye fel a kezét, aki nem imádott sátrazni gyerekkorában! Na ugye! Akár az ebédlőasztalra dobott takarókból, akár 'komolyabb' felszerelésből készíthettek ideiglenes kuckót, amibe talán ti is bebocsátást nyerhettek némi játszás reményében.
Forrás:

Ez is egy remek elfoglaltság, mert ebben aztán tényleg szárnyalhat a gyerek fantáziája. Csak legyen otthon sütőpapír, amin áthúzhatjuk a vasalót, és ne feledkezzünk meg a lyuk kialakításáról, ha akasztós díszt tervezünk! Higgyétek el, ez még felnőtteknek is kész kikapcsolódás! Kérd meg a gyereket, hogy készítsen neked valamit, amit aztán magaddal vihetsz a munkába, és kiteheted az asztalodra! Biztosan szívesen áll majd neki a fontos projektnek.