Galéria

10 riói pillanat az utolsó napokból, amit nem fogunk elfelejteni

Forrás:
Felrobbant az internet, amikor a bahamai Shaunae Miller az utolsó pillanatban egy tigrisugrással vetette át magát a célvonalon a 400 méteres sprint döntőjében, 7 századmásodperces előnyt szerezve az amerikai Allyson Felixszel szemben. Az olimpiai szabályokat ezzel az atléta nem sértette meg, így övé lett az aranyérem.
Forrás:
A 20 éves Fu Yuanhui a fenti képen még bronzérmével pózol büszkén az aranyérmes Hosszú Katinka mellett (pontosabban a kép jobb szélén); Fu ezt a 100 méteres hátúszásban szerezte (holtversenyben). Néhány nappal később a kínaiak üdvöskéje „csak” a negyedik helyen végzett 4x100 méteres vegyesúszás váltójának tagjaként. Fu, aki hátúszásban indult Kína csapatában, nem adott interjút a döntőt követően, hanem ehelyett a háttérben a hasára tapasztotta a kezét és látszott, hogy rosszul van. Amikor a riporter megkérdezte, hogy mi történt, ezt válaszolta: „Úgy érzem, ma nem úsztam jól. Tegnap megjött a menstruációm, ezért kicsit gyengén érzem magam, de ez nem lehet kifogás.” Talán először beszélt erről úszó élő adásban, de Fu még ennél is többet tett: a kínai állami tévének adta a fenti nyilatkozatot. Kínában a tamponhasználat nem igazán népszerű, ezért sokan nem is értették a nyilatkozat után, miért nem láttak vért az úszómedencében.
Forrás:
Az India egyik legszegényebb tartományából származó Dipa életveszélyes ugrásáról, a Produnováról híres, amelyet rajta kívül nem sok tornász mer megcsinálni. Dipa ezzel a negyedik helyet csípte meg ugrásban, ami egyáltalán nem rossz az amerikai Simone Biles uralta mezőnyben. Itt írunk még Dipáról (kattints ide)!
Forrás:
Az óceániai Kiribatiból származó David Katoatau 14. lett a férfiak 105 kilós súlycsoportjában. Ami ismertté tette, az a tánca, amelyet minden sikeres emelése után bemutatott. A tánccal David a hazájára igyekszik felhívni a figyelmet. A 811 négyzetkilométer kiterjedésű szigetet lassan elnyeli a Csendes-óceán; a globális felmelegedés miatt fokozatosan emelkedik a vízszint, és a folyamatot az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete megállíthatatlannak tartja. A sziget néhány évtizeden belül teljesen lakhatatlanná válik. 

A súlyemelő nyílt levelet is írt a Reuters hírügynökségnek, amelyben elmondja többek között, hogy a saját maga által épített kunyhóját néhány hónap alatt elsodorták a hullámok.


Forrás:
Az amerikai Abbey D’Agostino és az új-zélandi Nikki Hamblin hőstette mesébe illő; a két futó az 5000 méteres síkfutás előfutamában úgy 3200 méter „magasságában” összeütközött. D'Agostino kelt fel előbb, de amikor látta, hogy sporttársnője még a földön fekszik és nehezére esik felállni, megállt és felsegítette. „Kelj fel, kelj fel, be kell fejeznünk! Az olimpián vagyunk!” – kiabálta neki közben. Ezzel értékes másodperceket veszített!
A két futó folytatta a versenyt, de mindketten kissé sántítva futottak és D'Agostino kétszer is elesett, miután kibicsaklott a térde. Mindkétszer Hamblin segített neki felállni és egy darabig mellette maradt, megvárva, hogy visszanyeri-e az amerikai az erejét, mielőtt újra „utazósebességbe” kapcsolt volna. Végül D'Agostino is teljesítette a távot, ha bicegve is. A mezőny végén értek célba, de bejutottak a döntőbe, mert elestek. D'Agostino végül nem indult a döntőben sérülései miatt; Hamblin a fináléban utolsóként ért célba. A fair play díj azonban mindenképpen az övék.
Forrás:
A női hétpróba eredményhirdetése után nem csak a nyertesek köszönték meg a szurkolóknak a biztatást, hanem az egész mezőny, együtt, összekapaszkodva, köztük a nyolcadik helyen záró Zsivóczky-Farkas Gyöngyivel. Itt egy videó is a nagy pillanatról (kattints!)
Forrás:
A 26 éves Feyisa Lilesa két kezét ökölbe szorítva a feje fölé tartotta, amikor másodikként futott be a célba a férfiak maratonszámának döntőjében. Mint később a riportereknek nyilatkozta, azért cselekedett így, hogy nyíltan szolidaritást vállaljon az etióp kormány ellen tiltakozó oromo törzzsel, amelynek ő is tagja. A zavargások több száz áldozatot követeltek alig néhány hónap alatt, és Lilesa szerint ezért a gesztusért akár ki is végezhetik, de legalábbis börtönbe kerülhet, ha hazatér, amit ezért nem is tervez – mondta.
Forrás:
A brit Kate és Helen Richardson-Walsh a gyeplabdaválogatott tagjaiként szereztek aranyérmet. Egyébként már 2000-ben, Sydneyben is mindketten indultak, de házasságot csak 2013-ban kötöttek, amint azt a brit törvények lehetővé tették.
Forrás:
Az oroszok elleni bronzmeccsen a rendes játékidő utolsó másodpercében kaptunk egyenlítő gólt, és végül az ötméteres-párbajt az orosz válogatott nyerte. Aki nem látta, nézze meg ide kattintva – kész libabőr, nem feltétlenül a szó vidám értelmében. A videóban 1:07:13-nál tetőzik a dráma.
Forrás:
...míg versenytársai épp sikertelenül próbálnak a sarkában maradni. A világ leggyorsabb embere immár tripla mesterhármast tudhat magáénak: három aranyérmet szerzett Rióban, pályafutása során összesen 9-et, a három utóbbi olimpián hármat-hármat ugyanabban a három számban. Az itt látható pillanatkép hamar végigsöpört az interneten, a Getty fotósának dedikálta is a képet a jamaikai sprinter.