Galéria
10 étel, ami puffadást okozhat
Forrás:
1. Hagyma
A hagyma olyan szénhidrátot tartalmaz, amelyeket nehezen emészt meg a szervezet, ergó megnöveli a testünk víztartalmát a belekben.
Forrás:
Ezek közismerten puffasztó ételek, mivel a bennük levő raffinóz (speciális cukorfajta) gázképző, nehezen emészthető alapanyag. Természetesen azért nem szabad kerülni a káposztaféléket és a brokkolit, sőt, magas rost- és vitamintartalmuk miatt érdemes rendszeresen fogyasztani őket – csak egyszerre nem túl nagy mennyiségben.
Ezek közismerten puffasztó ételek, mivel a bennük levő raffinóz (speciális cukorfajta) gázképző, nehezen emészthető alapanyag. Természetesen azért nem szabad kerülni a káposztaféléket és a brokkolit, sőt, magas rost- és vitamintartalmuk miatt érdemes rendszeresen fogyasztani őket – csak egyszerre nem túl nagy mennyiségben.
Forrás:
A bab, a lencse, a borsó, a szójabab szintén közismerten puffasztanak, mert a szervezet nehezen emészti meg ezeket a hozzávalókat. Ugyanakkor nagyon egészségesek és tele vannak értékes fehérjével, ezért érdemes kis adagokban, könnyen emészthető hozzávalókkal (például rizzsel) keverve fogyasztani őket.
A bab, a lencse, a borsó, a szójabab szintén közismerten puffasztanak, mert a szervezet nehezen emészti meg ezeket a hozzávalókat. Ugyanakkor nagyon egészségesek és tele vannak értékes fehérjével, ezért érdemes kis adagokban, könnyen emészthető hozzávalókkal (például rizzsel) keverve fogyasztani őket.
Forrás:
Aki egy-egy pohár tej vagy joghurt elfogyasztása után úgy érzi, felpuffadt a hasa és tele van levegővel, az könnyen lehet, hogy laktózérzékeny. A laktózintolerancia sokunkat érint, főképp felnőttkorban. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy mostantól egyáltalán nem ehetünk tejtermékeket – érdemes kísérletezni a mennyiségekkel és figyelni a testünk reakcióját.
Aki egy-egy pohár tej vagy joghurt elfogyasztása után úgy érzi, felpuffadt a hasa és tele van levegővel, az könnyen lehet, hogy laktózérzékeny. A laktózintolerancia sokunkat érint, főképp felnőttkorban. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy mostantól egyáltalán nem ehetünk tejtermékeket – érdemes kísérletezni a mennyiségekkel és figyelni a testünk reakcióját.
Forrás:
Az alma tudvalevőleg nagyon egészséges, de magas rosttartalma nehezíti az emésztést. Aki hasonlót tapasztal, fogyassza bátran, csak ne napi kettőnél többet.
Az alma tudvalevőleg nagyon egészséges, de magas rosttartalma nehezíti az emésztést. Aki hasonlót tapasztal, fogyassza bátran, csak ne napi kettőnél többet.
Forrás:
A nátrium könnyen megtartja a vizet; márpedig sok ételfajtában (főképp az előrecsomagoltakban) több só van, mint gondolnánk. A sok víz fogyasztása megkönnyíti a dolgunkat.
A nátrium könnyen megtartja a vizet; márpedig sok ételfajtában (főképp az előrecsomagoltakban) több só van, mint gondolnánk. A sok víz fogyasztása megkönnyíti a dolgunkat.
Forrás:
Az alkoholfogyasztás dehidratál, hovatovább puffaszt; ez a szabály még a magas víztartalmú alkoholos italokra is áll, amilyen a sör. Ha kirúgsz a hámból, legyen nálad kéznél tiszta víz.
Az alkoholfogyasztás dehidratál, hovatovább puffaszt; ez a szabály még a magas víztartalmú alkoholos italokra is áll, amilyen a sör. Ha kirúgsz a hámból, legyen nálad kéznél tiszta víz.
Forrás:
A cukorpótlók nem túl egészséges holmik, ráadásul lassan szívódnak fel, ergó puffasztanak.
A cukorpótlók nem túl egészséges holmik, ráadásul lassan szívódnak fel, ergó puffasztanak.
Forrás:
Kényelmi ételek, előre elkészített vacsorák, konzervek, készen kapható szószok – ezek mind könnyen puffaszthatnak, magas nátriumtartalmuknak és más nehezen megemészthető összetevőiknek „hála”. Ha teheted, válaszd az egyszerűbb hozzávalókat.
Kényelmi ételek, előre elkészített vacsorák, konzervek, készen kapható szószok – ezek mind könnyen puffaszthatnak, magas nátriumtartalmuknak és más nehezen megemészthető összetevőiknek „hála”. Ha teheted, válaszd az egyszerűbb hozzávalókat.
Forrás:
Természetesen ide tartozik a szóda és a sör is. A szén-dioxid önmagában gáz – kell magyaráznunk?
Természetesen ide tartozik a szóda és a sör is. A szén-dioxid önmagában gáz – kell magyaráznunk?