Galéria

10 étel, ami puffadást okozhat

Forrás:
1. Hagyma
A hagyma olyan szénhidrátot tartalmaz, amelyeket nehezen emészt meg a szervezet, ergó megnöveli a testünk víztartalmát a belekben.

Forrás:
Ezek közismerten puffasztó ételek, mivel a bennük levő raffinóz (speciális cukorfajta) gázképző, nehezen emészthető alapanyag. Természetesen azért nem szabad kerülni a káposztaféléket és a brokkolit, sőt, magas rost- és vitamintartalmuk miatt érdemes rendszeresen fogyasztani őket – csak egyszerre nem túl nagy mennyiségben.
Forrás:
A bab, a lencse, a borsó, a szójabab szintén közismerten puffasztanak, mert a szervezet nehezen emészti meg ezeket a hozzávalókat. Ugyanakkor nagyon egészségesek és tele vannak értékes fehérjével, ezért érdemes kis adagokban, könnyen emészthető hozzávalókkal (például rizzsel) keverve fogyasztani őket.
Forrás:
Aki egy-egy pohár tej vagy joghurt elfogyasztása után úgy érzi, felpuffadt a hasa és tele van levegővel, az könnyen lehet, hogy laktózérzékeny. A laktózintolerancia sokunkat érint, főképp felnőttkorban. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy mostantól egyáltalán nem ehetünk tejtermékeket – érdemes kísérletezni a mennyiségekkel és figyelni a testünk reakcióját.
Forrás:
Az alma tudvalevőleg nagyon egészséges, de magas rosttartalma nehezíti az emésztést. Aki hasonlót tapasztal, fogyassza bátran, csak ne napi kettőnél többet.
Forrás:
A nátrium könnyen megtartja a vizet; márpedig sok ételfajtában (főképp az előrecsomagoltakban) több só van, mint gondolnánk. A sok víz fogyasztása megkönnyíti a dolgunkat.
Forrás:
Az alkoholfogyasztás dehidratál, hovatovább puffaszt; ez a szabály még a magas víztartalmú alkoholos italokra is áll, amilyen a sör. Ha kirúgsz a hámból, legyen nálad kéznél tiszta víz.
Forrás:
A cukorpótlók nem túl egészséges holmik, ráadásul lassan szívódnak fel, ergó puffasztanak.
Forrás:
Kényelmi ételek, előre elkészített vacsorák, konzervek, készen kapható szószok – ezek mind könnyen puffaszthatnak, magas nátriumtartalmuknak és más nehezen megemészthető összetevőiknek „hála”. Ha teheted, válaszd az egyszerűbb hozzávalókat.
Forrás:
Természetesen ide tartozik a szóda és a sör is. A szén-dioxid önmagában gáz – kell magyaráznunk?