Galéria

A fürdőruha divat elmúlt 100 éve

Forrás: - A századfordulón a biciklizés és a tenisz mellett megjelent egy újabb nagy kedvenc, az úszás is. Így köszöntött be a matrózgalléros, bőrnadrágos megoldás, ami valljuk be elég megterhelő lehetett, de már egy fokkal elviselhetőbb volt, mint ruhában fürdeni, ahogy azt korábban tették.
Forrás: -es évek - Az 1910-es évek közepére a fürdőruhák a sok úszással már abszolút nem voltak kompatibilisek. A nőknek viszont még pár évet várniuk kellett mire a Jantzen cég piacra dobta az első egyrészes elasztikus fürdőruháját, ami kötött anyagból készült. A 30-as évekig pedig ez volt a legnagyobb sláger vízi viselet terén.
Forrás: -es évek - Ezt az évtizedet a Mabs cég tette emlékezetessé azzal, hogy kipróbálták a latex anyagot. Reménykedtek is a nagyobb sikerben és igazuk lett. A termék népszerűsége persze annak is köszönhető volt, hogy többek közt a kor nagy dívája Marlene Dietrich is imádta ezt a típust, ugyanis egy egész kupacot rendelt belőle.
Forrás: -es évek - A bikini évtizede! 1946-ban mutatták be Louis Reard divatmérföldkőnek számító találmányát. A falatnyi fürdőruha az amerikai atomkísérletek helyszínéről a Bikini-atollról kapta a nevét, ezzel utalva ugyanis a bikinibe rejtett női test hatásáról a férfi nemre. Meglepő, de az Egyesült Államokban mindenki kiakadt az ötlettől - nem mintha Európa örömmel fogadta volna ezt az újdonság szelével átitatott textilt. Olaszországban és Spanyolországban meg is tiltották a nőknek, hogy ilyen polgárpukkasztó darabba bújjanak.
Forrás: -es évek - A döbbenetet aztán egy lassú, és csendes elfogadás követte, és 1956-ra végre elfogadottá vált az, hogy a nők bikiniben süttessék a hasukat a strandon. Brigitte Bardot annyira imádta, hogy szinte állandóan ebben fotózták.
Forrás: - Megjelenik a monikini 1964-ben! Ezt ne úgy képzeld el, mint napjainkban! Rudi Gernreich egy olyan fürdőruhát álmodott meg, ahol a bugyi bizony nyakbakötős volt. A pánt funkciója itt abszolút indokolatlan, belegondolva abba, hogy manapság egy bugyi bőven megfér magában is, és nem kell félni attól, hogy esetleg leesik. Mondanunk se kell, hogy a világ ledöbbent, nem tudták hova tenni a dolgot, és az Egyesült Államokban még pénzbíráság is járt azon bátor hölgyeknek, akik monokinit választották.
Forrás: - Gernreich megállíthatatlan volt és tovább tervezett! 1974-ben rukkolt elő a tangadresszel.
Forrás: -  A tanga fazon pedig olyan népszerűvé vált, hogy a 80-as években mindenki hordta! A narancsbőrrel kapcsolatos női gondok pedig valamikor itt kezdődtek, ekkoriban vált olyan központi témává a nők körében, hogy még ma is szerepel a 'Mit nem szeretek magamon?' top10-es listájában.
Forrás: - Ez az évtized vitathatatlanul a Baywatch időszaka volt! Pamela Anderson személyesítette meg a tökéletes fürdőruhás nő eszményképét. A férfiak természetesen imádták, a nők pedig mindent elkövettek, hogy rajtuk is úgy álljon ez a combnál kicsit merészen felvágott darab, mint a színésznőn.
Forrás: - Eltűntek a szabályok! A divatházak szabad kezet kaptak,és szinte bármit terveztek, az siker lett. A mai napig az elmúlt korszakok inspirálják őket, és bátran nyúlnak vissza akár a 60-as, 70-es évekhez is. A sokszínűség nekünk vásárlóknak pedig csak jó, hiszen így biztosan megtaláljuk majd azt a darabot, amiben aztán szívesen süttetjük a hasunkat egy (vagy akár több) nyáron át.