Galéria

8 kutyafajta, ami fitten tart!

Forrás:

Mozgékony, értelmes, élénk állat, mely a nagy mezőkön örömmel nyargalászik. Sok mozgásra van szüksége, pláne, ha lakásban él velünk. Bár itt fontos elmondani, hogy egy kertben élő kutyának is szüksége van a lemozgatásra. A pointert a 17. századtól vadászatok során vetették be, a nyulak felriasztására. Rövid szőrzete kiváló bunda még a saras terepeken való rendszeres futásokhoz, túrázásokhoz is.


Forrás:

A középtermetű elegáns megjelenésű vizsla a gyors tempót is bírja, akár hosszabb távokon is. Ez a tulajdonság lényegében mindegyik vizslára jellemző. Értelmes, megbízható állat, gyorsan megérti a vezényszavakat és be is tartja azokat. Barátságos, nyugodt kutya. Izmos lábai kiválóan alkalmasak akár egy 8-10 km-es erdei terepezésre is.


Forrás:

Nem a kitartó meneteléséről híres, hanem az igazi társ jelenlétéről. Figyel, reagál, ragaszkodik, mely nem csoda: ő bizony őrzi a rá bízott szeretteit. Így nála nem áll fönn annak a veszélye, hogy elkóborol. Kitartóan halad a családdal, minden fogócskában, játékben benne van.


Forrás:

Mókás látvány, ahogy egy agár, és nála kisebb, más fajhoz tartozó kutyusok szaladgálnak a mezőn. Mi mosolygunk, ahogy az agár minimális erőlködéssel kilő, míg a többi kutya lélekszakadva próbálja utol érni őt. Az agár izomzata kiválóan alkalmas a robbanékony erő előcsalogatására. Hosszú lábaival a gyorsaság, mint fogalom valóban érvényes kifejezés. Nem tudja viszont a sebes tempót túl sokáig tartani. Hosszú kilométerekre ne vele indulj el. Ha nagy távfaló vagy, akkor mindenképp vizslád legyen!


Forrás:

Egy labradort, ha kültéri programról van szó, két tényező tart aktívan, a gazdája közelsége és a víz. Él-hal mindkettőért, így vele egy kirándulás csupa öröm, pláne, ha talál magának egy sáros dagonyát, amiben meghempereghet. Nem preferálja a nagy távokat, ellenben a rövid túrák mestere.


Forrás:

Hiányos lenne ez a lista, ha nem említeném meg saját tapasztalatból az írt terrier aktivitását. Az ír terrier, nem egy túragép, ő nem szeret hosszan futni se. Személyes tapasztalatom alapján 2.5 km-re vannak kalibrálva, utána húzni kell őket...

Viszont fáradhatatlan játékos. Kiválóan alkalmas az agilityre, de ha nem is versenyezünk vele, a reggeli labdadobálásnál már könyörögni kell neki, hogy lassuljon le.

A terrier az terrier, nyughatatlan, amit persze határozottan iskolázni kell és akkor megérti, hogy kipurcantunk a vele való szaladgálásban. Ha sportághoz kellene hasonlítani őt, akkor a maratoni futással nagyon ellentétben, ő a crossfitt lenne.