Galéria

A rák 4 korai jele, amit sokan nem ismernek: az ujjak és a tenyér változása is figyelmeztető tünet

Forrás:

Az ujj-, vagy lábujjhegy megduzzadását a körömágy alatti lágy szövetek mennyisége megnövekedése okozhatja, ami akár tüdőrákra is utalhat. A körömágy ilyenkor puha, a bőr körülötte fényes, a körmök pedig a szokásosnál jóval görbébb formát vehetnek fel, az ujjvégek is feldagadhatnak.


Forrás:

A tüdőrák egyik fajtája, a Pancoast-tumor a szerv felső részén nő, és idővel tovább terjedhet a gerincre, ezért ebben az esetben a vállfájdalom, a gyengeség, az izomvesztés, a kézkoordináció hiánya, a bizsergés, a zsibbadás a karokban, illetve a felkar duzzanata is árulkodó lehet, de a szorító érzés a mellkasban, emellett a krónikus fáradtság a nagymértékű fogyás is. A Pancoast-tumor Horner szindróma kialakulásához vezethet, amit többek között a lógó szemhéjakról, az összeszűkült pupillákról, az arcbénulásról lehet felismerni.


Forrás:

A beszédhang rendellenes megváltozása, a szavak kiejtésének nehézsége is a tüdőrák tünetei közé tartozik, előrehaladott stádiumban pedig akár rekedtség, hangvesztés is bekövetkezhet, a daganat nyomást gyakorolhat a gégére, károsíthatja az ezt szabályozó idegeket.


Forrás:

Ha valaki egyfolytában úgy érzi, csillapíthatatlan a szomjúsága, esetleg állandó vizelési kényszerrel küzd, sajnos akár tüdőrák is állhat a probléma hátterében, mert a daganatos megbetegedések magas kalciumszintet eredményezhetnek, ami szomjúságérzettel és gyakori vizelési ingerrel jár.