Galéria

5 szuper trükk, ha a folyamatos szorongás a munkavégzésed is veszélyezteti

Forrás:

Pszichológusok szerint nagyon hasznos lehet feljegyezni a pillanatot, amikor elönt a szorongás és mindazt, ami miatt hirtelen kialakult. Ez segíthet később megérteni, hogy mi váltja ki és így a kezelése is könnyebben mehet. Ha például vasárnap este üt be az aggodalom és a hétfőtől való rettegés, érdemes lehet valamilyen elfoglaltságot találni erre az időre, ami eltereli a gondolataidat a következő hét nehézségeiről. Ha az e-mailek és üzenetek okoznak aggodalmat és pulzusemelkedést, akkor talán megfontolandó, hogy kikapcsold az értesítéseidet, ami természetesen azt jelenti, hogy sűrűbben kell ránézned ezekre a felületekre, hogy ne maradj le semmiről. A lényeg az, hogy kiiktasd a szorongás forrásait, amennyire csak lehetséges.


Forrás:

A szorongó ember nagyon könnyen találhatja magát olyan gondolatok útvesztőjében, amiből nem érzi a kiutat. Az egyik gondolat követi a másikat és hirtelen azon kapja magát, hogy az egekbe szökött a pulzusa. A szakértők szerint ebben az esetben érdemes megállni és feltenni magadnak a kérdéseket azzal kapcsolatban, ami elindította a folyamatot. Ha épp olyan gondolatok járnak a fejedben, hogy „biztosan ki fognak rúgni, nem is érdemlem meg ezt az állást, egyszer lebukok, hogy nem értek semmihez” – akkor állj meg azonnal és kérdezd meg magadtól:

„Mióta is dolgozom a cégnek? Hányszor kaptam negatív visszacsatolást? Ki az, aki a környezetemben ügyesebben megoldja ezt vagy azt a feladatot?”


Forrás:

Egy jó vezető mindig talál alkalmat arra, hogy meghallgasson és tanácsokkal lásson el. Ha a szorongás a mindennapjaid része, arról tudnia kell, így érdemes vele őszintén megbeszélned azt, hogy mi jár a fejedben. Ha úgy érzed, hogy egy olyan időszakon mész keresztül, amikor a szorongás még a teljesítményedre is hatással van, arról szinte kötelező tudnia.


Forrás:

A légzőgyakorlatok nagyon hatékonyan segítenek legyűrni a stresszt, de gyakorlást igényelnek. A legjobb pedig, hogy bárhol csinálhatod, hiszen semmilyen extra eszközre nincs szükséged hozzá. Érdemes lehet naplót is vezetned, hogy kiírd magadból a gondolataidat és reflektálni tudj rájuk. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy az agyad fellélegezzen, azaz a te stressz szinted is csökkenni fog.


Forrás:

Például menj el sétálni. Ha azon kapod magad az irodában, hogy rágod a körmöd, kattogtatod a tollad vagy idegesen rázod a lábad, az egyértelmű jele annak, hogy szorongsz és ki kell lépned belőle – szó szerint. Főzz egy teát, sétálj egy kört az iroda körül vagy ugorj ki egy közeli kávézóba. Ez segít megtisztítani az elméd és a folytatás is könnyebben megy majd. A szünet amúgy is üdítően hat és egészséges, minden munkanapon szükséged van rá.