Galéria

Ezektől a vitaminoktól indul be a legerősebben a hajnövekedés

Forrás:

A biotin vagy B7-vitamin serkenti a keratin termelődését és fokozza a tüszők növekedését. A biotinhiány egyébként elég ritka, mivel elég sok élelmiszerben megtalálható: tojásban, húsban, halakban, diófélékben, magvakban és édesburgonyában is. Az ajánlott napi bevitel felnőttek esetén pedig 30 mikrogramm.


Forrás:

Az A-vitamin segít a faggyútermelésben – ez az olajos anyag hidratálja a fejbőrt és egészségesen tartja a hajhagymákat. Az A-vitamin hiánya épp ezért hajhulláshoz is vezethet. Érdemes olyan ételeket fogyasztanod, amelyeknek magas a béta-karotin tartalmuk, mert ezek A-vitaminná alakulnak. Ilyen a sütőtök, sárgarépa, a spenót és a kelkáposzta, de a tojásban, joghurtban és a tejben is található a vitaminból.


Forrás:

A hajhullás egyik fő okozója az oxidatív stressz, amikor felborul a szervezetben a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya. A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása ebben is megoldást nyújt, ráadásul segíti a szervezet kollagén termelését, a vas felszívódását és a haj növekedését is. Azt azért nem árt észben tartani, hogy a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a helytelen táplálkozás is C-vitaminhiányhoz vezethet. Ezt a vitamint citrusfélékben, paprikában, eperben és paradicsomban is megtalálod, de érdemes lehet étrendkiegészítőt is szedni.


Forrás:

A D-vitamin hiánya nemcsak szimplán hajhullást, de női hajhullást, ún. alopeciát is okozhat. Ezt legtöbbször a 65 év felettiek tapasztalják meg, de előfordulhat fiatalabb korosztálynál is. A szakértők szerint október és március között mindenkinek fontos lenne a vitaminpótlás, mivel ilyenkor nem ér minket elegendő napfény. D-vitamin olyan ételekben is megtalálható, mint a gomba, a zsírosabb halak vagy a kenyér és a joghurt.


Forrás:

Hasonlóan a C-vitaminhoz, az E-vitamin is képes megfékezni az oxidatív stresszt. A cisztás fibrózissal és Crohn-betegséggel élők esetében nagyobb az esély E-vitaminhiányra. A vitamin spenótban, napraforgóban, mandulában és avokádóban is megtalálható.


Forrás:

Elősegíti a hemoglobin termelődését, amely a vörösvérsejtekben található. Ezek a sejtek oxigént oszlatnak el az egész szervezetben, ami hozzájárul a haj növekedéséhez is. A vashiány így hajhulláshoz vezethet. A tojásban, a vörös húsokban, a lencsében, a spenótban és a kagylóban is található vas, de nők esetében gyakran előfordul, hogy még ezeknek az életeknek a fogyasztása mellett is szükségük van a pótlására.


Forrás:

A cink a szőrtüszőket körülvevő olajmirigyek megfelelő működését segíti elő. Cinkhiány leginkább a túlzott mértékben alkoholizálók, a Crohn-betegséggel élők, a terhes- vagy szoptató nők, esetleg vesebetegségben szenvedők esetében lép fel. Számos élelmiszerben megtalálható ez a vitamin: például marhahúsban, spenótban, búzacsírában és tökmagban.