6 étel és ital, ami káros agyműködésre a neurológusok szerint
Meglepő lehet, de a szakemberek szerint a különféle protein porok fogyasztása hosszabb távon rosszat tehet az agy egészségének, ugyanis a többségük tele van mesterséges édesítőszerekkel. Ezek nem tesznek túl jót bélflórának, ami baj, hiszen a legtöbb, az agy számára kiemelkedően fontos neurotranszmitter éppen itt képződik.
Azt már régóta mindenki tudja, hogy a szénsavas, cukros üdítők elképesztően egészségtelenek. Az agy számára például azért károsak, mert tönkreteszik azokat az ereket, amik táplálják.
Néhány évtizeddel ezelőtt még a legnagyobb nyugalommal vásárolták az emberek a margarint a vaj helyett, azt gondolták, ez a növényi zsírokból készült termék egészségesebb. Sajnos azóta kiderült, ez tévedés, a legtöbb margarin összetevőlistája borzalmas. Az agyi egészség szakértői azt javasolják, maradj a valódi vajnál vagy használj olívaolajat.
Emlékszel milyen gyakran mondták a szüleid a lázadó kamaszéveidben, hogy ne igyál, mert elpusztulnak az agysejtjeid? Az a helyzet, hogy nagyjából igazuk volt! Az alkohol neurotoxin, vagyis olyan anyag, ami kémiai idegrendszeri károsodást okoz, valódi méreg az agynak.
Ha azok közé tartozol, akik szeretnek kávéval lazítani délután is, talán előfordult már veled, hogy az esti alvásod érdekében ekkor már inkább a koffeinmentesből kértél. Hiba! Ahhoz, hogy a kávéból kivonják a koffeint, nagyon erős vegyszereket alkalmaznak, amelyek ártanak az agyműködésnek.
Bármennyire finom, a sült krumpli szinte minden szempontból egészségtelen étel. Mivel tocsog az olajban, károsíthatja az ereket, így az agy nem jut elegendő tápanyaghoz, ezáltal sérül a tanulásra való képesség és a memória.