Galéria

7 étel, amit TILOS újra melegíteni a mikróban: nagyon káros az egészségre!

Forrás:

Az elsősorban a paprikafélékben található csípősségét okozó vegyület, a kapszaicin a mikrohullámú sütőben a melegítés hatására a sütő zárt levegőjébe párolog, ezáltal az ajtó kinyitásakor olyan gőzök szabadulhatnak ki, amelyek irritálják a tüdőnket, a torkunkat, a szemünket vagy az orrunkat. Úgyhogy mikrózás helyett inkább párold, pirítsd vagy grillezd a paprikát!


Forrás:

Nem akarod órákig súrolni a mikrohullámú sütőd belsejét? Akkor ne tegyél bele paradicsomszószos ételt, mert a melegítés során keletkező gőz felhalmozódik miatta, és szétdurran a mikró falán vagy később szétrobban keverés közben a kezedben.


Forrás:

Ha mikróba teszed a rizset, az akár hányással, hasmenéssel és a hasi görcsökkel járó ételmérgezéshez is vezethet: a szobahőmérsékleten kihűlni hagyott rizsben elszaporodik az úgynevezett Bacillus cereus nevű baktérium, ami rendkívül ellenálló, és bár magas hőmérsékleten elpusztul, mérgező spórák keletkeznek közben.


Forrás:

Nem számít, hogy meghámoztad-e a főtt tojást, a héja nélkül sem szabad egészben betenned azt a mikrohullámú sütőbe. Melegítés közben akár másodpercek alatt felhalmozódhat a tojás belsejében a gőz, „kiszabadulni” azonban nem tud. Szóval amikor felvágod a tojást (rosszabb esetben beleharapsz), az szó szerint szét fog robbanni a szobában vagy a szádban és megégetheted magad. Ha mikróba akarod tenni, előbb szeleteld fel!


Forrás:

Szeretnél inni egy forró teát, ezért gyorsan bedobsz egy bögre vizet a mikróba, hogy felforrald? Nem jó ötlet! A víz ilyenkor könnyen túlhevülhet anélkül, hogy észrevennéd az árulkodó buborékokat. Igen, kicsit tovább tart, de mégis jobb, ha a vízforralót veted be a teafőzéshez.


Forrás:

Bármilyen hihetetlen, a szőlő esetében is fennáll a robbanás veszélye, ezért, ha a zabkásádat mikróban készíted el, ne dobd rá a szőlőt, mert túlhevül – inkább süsd pár percig a sütőben, vagy melegítsd át serpenyőben.


Forrás:

Vacsorára az ebédről fennmaradt főtt krumplit szeretnéd megenni? Ha az el nem fogyasztott krumplit nem tetted azonnal hűtőbe, és hagytad szobahőmérsékleten állni órákon át, azzal akaratlanul is olyan baktériumokat tenyészthetsz így a burgonyában, amelyek gyomorpanaszokat okozhatnak – és ezeket a mikróban való melegítés nem öli meg, inkább a sütőbe dobd be a krumplikat!