Galéria

Az elmúlt 25 év 15 legnagyobb találmánya, ami megváltoztatta a világot

Forrás:

James Alexander Thomson 1998-ban jelentős felfedezést tett az emberi embriális őssejtek terén. Ő volt az első kutató, aki eredményesen izolálta és tenyésztett emberi embriális őssejteket. Felfedezése új lehetőségeket nyitott az őssejtekkel kapcsolatos kutatásban és terápiás alkalmazásban.


Forrás:

Az első GPS rendszer csak az 1990-es évek második felében vált elérhetővé a civil felhasználók számára is, ami hosszú folyamatba és több generáció kutatóinak megfeszített munkájába telt. Amerikai katonai és kormányzati szervezetek, valamint kutatók és mérnökök világszerte hozzájárultak a technológia fejlődéséhez.


Forrás:

Megint csak több kutatócsoport és vállalat közös eredménye található a nappalidban, ám ezek közül is kiemelkedik: George Heilmeier amerikai fizikus mérnök, aki áttörést ért el a folyadékkristályos kijelzők (LCD) terén, illetve Hitachi vállalat, aminek pedig TFT-LCD technológia kifejlesztését köszönhetjük, amely a modern síkképernyős tévék alapját képezi.


Forrás:

Az NFC technológia lehetővé teszi a készülékek közötti adatátvitelt rövid távolságon belül. A Sony és a Philips az 1990-es évek végén fejlesztették ki közösen ezt a technológiát, elterjesztésében pedig a VISA, a Mastercard és az American Express játszottak jelentős szerepet.


Forrás:

A koncepciója már az 1960-as években megszületett – Alan Kay találta ki a Dynabookot, ami egy hordozható számítógép-prototípus volt. De csak az 1990-es évek végén jelent meg az első Tablet PC koncepció, amit a Microsoftnak köszönhetünk. 2010-ben pedig az Apple bevezette az iPadet is.


Forrás:

A svéd mérnök, Dr. Jaap Haartsen nevéhez fűződik a technológia alapjának feltalálása. Az eredeti terv szerint a cél az volt, hogy megkönnyítsék a hangátvitelt az egyes eszközök között. A nevét a dán királyról, II. Harald Bluetoothról kapta, aki egységesítette Dániát a 10. században.


Forrás:

Niklaz Zennström és Janus Friis dán vállalkozók alapították, 2003-ban eredetileg VoIP szolgáltatásként indult, amely lehetővé tette az ingyenes hanghívásokat a neten keresztül. 2011-ben a Microsoft Corporation felvásárolta, ám ez mit sem változtatott azon, hogy továbbra is széles körben használják üzleti és személyes kommunikációra egyaránt.


Forrás:

A PayPal három alkalmazottja: Chad Hurley, Steve Chen fő mérnökök és Jawed Karim fejlesztő közösen alapították a YouTube-ot 2005-ben. Még mindig az egyik legnagyobb videómegosztó platformként ismerjük a világon.


Forrás:

Mark Zuckerbert 2004-ben, a Harvard Egyetem hallgatójaként hozta létre a Facebookot azzal a céllal, hogy kapcsolatot teremtsen a diákok között. Épp ezért eleinte csak a Harvardon volt elérhető, majd a népszerűsége miatt 2006-ban már bárki csatlakozhatott.


Forrás:

Reed Hastings és Marc Randolph DVD-kölcsönzésre szolgáló online szolgáltatást indított a ’90-es évek végén, majd a folyamatos fejlődésének köszönhetően 2007-ben streaming szolgáltatóként született újjá.


Forrás:

Az első példái már az 1980-as években megjelentek, maga a 3D nyomtatás fogalom azonban csak az 1990-es években jött létre, amikor Jim Bredt és Tim Anderson úgy alakítottak át egy nyomtatót, hogy az térbeli objektumot hozzon létre.


Forrás:

A Sony 1999-ben mutatta be az első Bluetooth vezeték nélküli fülhallgatóját, amellyel lehetővé vált a zenehallgatás anélkül, hogy a telefonba vezetékes fülhallgatót kellett volna csatlakoztatni. Az Apple 2016-ban jelentette be az AirPods nevű saját fejlesztésű vezeték nélküli modellt.


Forrás:

Ken Kutaragi japán mérnök találta fel, aki a Sony-tól kapott megbízást a projekt elvégzésére az 1990-es években. Az otthoni videojáték-konzol elsöprő sikert aratott, a világ minden táján népszerű a játékosok körében.


Forrás:

Martin Eberhard és Marc Tarpenning alapította a Tesla Motors autógyártó céget 2003-ban, hogy fenntartható elektromos autókat fejlesszen és gyártson. Elon Musk vezető és aktív szerepet vállalt az elejétől fogva, majd egy ponton be is fektetett a cégbe, és hozzájárult az elektromos járművek népszerűségéhez.


Forrás:

Daniel Ek és Martin Lorentzon svéd üzletemberek alapították az online zenei streaming szolgáltatást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a zenei tartalmakhoz való hozzáférést interneten keresztül. Indulás 2006-ra nyúlik vissza.