Galéria

22 mondat, amiről felismerheted a nárcisztikus anyát

Forrás:

A nárcisztikus anya gyakran nyilatkozik lekicsinylően az általad elért eredményekről. S hogy ezt mégis miért teszi? Azért, mert életed minden aspektusát kontroll alatt akarja tartani. És ezt úgy éri el, hogy minden tettedet kritizálja. A valóság, hogy csodás barátod van, fantasztikusan főzöl vagy hogy a karriered csúcsán állsz, egyszerűen hidegen hagyja.

Tipikus mondatai:

„Nem szeretem a barátodat, meg kellene szabadulnod tőle.”

„Drágám, ugye észrevetted, hogy téged mindig csak kihasználnak?”

„Soha nem az eszedről voltál híres, kicsikém”


Forrás:

A nárcisztikus anyák gyakran játszanak az érzéseiddel. Azt akarják elérni, hogy bűntudatod és lelkiismeret-furdalásod legyen olyan dolgok miatt, amikért nem is te vagy a felelős. Úgy csűrik-csavarják a mondatokat, hogy a végén tényleg elhiszed, minden a te hibád.

Tipikus mondatok:

„Majd jönnél, ha én már nem leszek.”

„Egyedül fogok meghalni, soha nem nyitja rám senki az ajtót.”

„A karrieremről mondtam le miattad.”

„Mikor lesz már kisunokám? Szeretnék már nagymama lenni.”


Forrás:

„A gázlángozás érzelmi, mentális vagy pszichológiai abúzus, ami során a bántalmazó különböző eszközökkel elbizonytalanítja a bántalmazott percepcióját, valóságérzékelését és az önmagába vetett hitét. És mindezt azért teszi, hogy az ő kezében legyen a kontroll”- mondja Vizin Gabriella, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Kar Klinikai Pszichológia és Addiktológia Tanszékének egyetemi adjunktusa, klinikai szakpszichológus és kognitív viselkedésterapeuta.

Amikor a nárcisztikus beveti a gázláng-effektust, azzal azt akarja elérni, hogy teljesen összezavarodj és elkezdd megkérdőjelezni önmagad, a gondolataid, az érzéseid, a cselekedeteid helyességét.

Tipikus mondatok:

„Én ilyet soha nem mondtam.”

„Túlérzékeny vagy, túlreagálsz mindent.”

„Te teljesen félreértettél engem.”


Forrás:

A nárcisztikusok nagyon szeretnek drámai szituációkat teremteni. Igazi dráma királynők, akiknek ilyenkor nem más a céljuk, mint hogy ők kerüljenek a figyelem középpontjába.

Tipikus mondataik:

„A saját lányom nem hagyja, hogy akkor menjek az unokáimat meglátogatni, amikor én szeretném.”

„A családom egyszer sem látogatott meg a kórházban. Felőlük akár meg is halhattam volna.”

„Most volt a születésnapom és még csak egy képeslapot sem kaptam.”


Forrás:

A nárcisztikus anyák nem igazán babusgatják a gyermekeiket. Csak akkor, ha szemtanú is van, hiszen az nagyon fontos nekik, hogy mások mit gondolnak róluk. Egyébként pedig mindent elkövetnek, hogy a gyermekeik érzéseit elbagatellizálják.

Tipikus mondatok:

„Miért csinálsz ekkora drámát mindenből?”

„Már viccelni sem lehet veled?”

„Most mi a probléma? Ez igazán nem nagy ügy!”


Forrás:

A nárcisztikus anyák igazi önbizalomgyilkosok. Számukra az a legfontosabb, hogy teljes kontrollt gyakorolhassanak gyermekük élete felett. Még akkor is, ha az már felnőtt. Éppen ezért minden elkövetnek, hogy az önbizalmát a lehető legalacsonyabb szintre süllyesszék.

Tipikus mondatok:

„Néha azt kívánom, bár meg se születtél volna.”

„Nem csoda, hogy nincsenek barátaid.”

„A család szégyene vagy.”


Forrás:

Egy egészséges pszichéjű anya óvja, félti, szeretgeti és bátorítja gyermekét. Nem így a nárcisztikus anya, aki még saját gyermekében is vetélytársat lát. Nem tudja elviselni, ha gyermeke jobb valamiben nála vagy többet ért el az életben, mint ő.

Tipikus mondatok:

„Borzalmas a hajad, szegénykém, ezt is édesapádtól örökölted.”

„Nekem még 50 évesen is jobb az alakom, mint neked 20 évesen. Csinálj már valamit magaddal!”

„Te meg hogy nézel ki? Szegénykém, semmi stílusérzéked sincs.”