Galéria

3 alkalom, amikor merényletet próbáltak elkövetni II. Erzsébet királynő ellen

Forrás:

1970-ben II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg Ausztráliába látogattak. A királynő és férje a hagyományokhoz hűen Sydney-ből az Új-Dél-Wales-i Orange-ba vonattal utaztak.
Cliff McHardy egykori felügyelő évtizedekkel később, nyugdíjba vonulása után árulta el, hogy bérgyilkosok egy farönköt helyeztek el a vágányon, hogy azzal kisiklasszák a vonatot. 


Forrás:

A királynő vonata előtt egy másik vonat ellenőrzést tartott a vágányokon, és nem tapasztalt semmilyen arra utaló jelet, hogy merénylet készülődik.
Így a biztonsági ellenőrzés hiábavaló volt és a királynő vonata végül a rönknek ütközött, azonban a nyugalmazott rendőr elmondása szerint a vonat túl lassan haladt ahhoz, hogy az ütközés kárt tegyen a szerelvényben.
Soha, senkit nem tartóztattak le a bűncselekmény miatt, a kormány 2009-ig titkolta a történetet, hogy elkerüljék a kínos helyzetet.


Forrás:

A Trooping the Colour-ként emlegetett eseményt minden évben megrendezik, 1981-ben pedig még maga II. Erzsébet királynő is lóháton érkezett az ünnepségre.
Óriási tömeg gyűlt össze a Buckingham-palota és a Trafalgar tér közötti úton, hogy láthassák a lóháton érkező királynőt. 1981. június 13 -án, azonban egy 17 éves fiú, Marcus Sarjean gonosz szándékkal érkezett a helyszínre.


Forrás:

Amikor a királynő lóháton elhaladt a fiú mellett, az hat üres lövést adott le egy riasztópisztollyal a királynő felé. A lövés hallatán II. Erzsébet lova, Burmese megriadt, de a királynő rutinos lovasként le tudta nyugtatni és a tömeg szinte észre sem vette, hogy történt valami.

A fiút azonnal letartóztatták és bíróság elé állították, ahol elismerte a John Lennon elleni merénylet ihlette meg és ő is olyan híres akart lenni, mint a zenész gyilkosa. 


Forrás:

1981 veszélyes év volt a királynő számára. Alig néhány hónappal a brit zászlós felvonulás után II. Erzsébet Új-Zélandra látogatott, ahol ismét hajszálon múlt az élete. A királynő Dunedin város múzeumát tekintette meg, amikor a 17 éves Christopher John Lewis egy közeli épületből kilőtt az ablakon, mikor a királynő kiszállt egy autóból.


Forrás: II. Erzsébet királynőnek hatalmas szerencséje volt, ugyanis a fiú rosszul célzott. A szemtanúk elmondása szerint hatalmas reccsenést lehetett hallani, de arról nincsenek feljegyzések, hogy pontosan mit talált el a merénylő. Annyi biztos, hogy II. Erzsébet egy karcolás nélkül megúszta a merényletet, harmadik alkalommal is és végig úgy tettek, mintha semmi sem történt volna. Lewist nyolc nappal később letartóztatták, három évet töltött börtönben, majd pszichiátriai intézetbe zárták.