Galéria

5 gyógynövény, ami serkenti az agyműködést és javítja a koncentrációt és a memóriát

Forrás:

A páfrányfenyő levelei számtalan olyan anyagot tartalmaznak, amelyek gyógyhatással bírnak az emberi szervezetre. A ginkgoban megtalálható egyik vegyületcsoport, a flavonoidok a fa saját védelmét szolgálják, az emberi testben pedig értágító hatást fejtenek ki, így a bőr, az izmok megfelelő vérellátását segítik. Egy másik vegyületcsoportnak, a terpenoidoknak köszönhetően pedig fokozódik az agy vérellátása, és az idegsejtek védelme is biztosított általuk. Az agy egyik legfőbb üzemanyaga a glükóz, a ginkgo hatóanyagai pedig segítik a cukor anyagcseréjét az agyban. Mindezen hatásainak köszönhetően javul a memória, a koncentráló készség és a szellemi teljesítőképesség.

Fontos tisztában lenned azzal is, hogy a ginkgo biloba használata hosszú távon hígítja a vért, és nehezíti a véralvadást, éppen ezért elengedhetetlen, hogy alkalmazás előtt kikérd orvosod véleményét.


Forrás:

A ginseng egy távol-keleti növény, amelynek gyökere több szempontból is kitűnő hatással van az emberi szervezetre. A benne található ginzenozid vegyület megszünteti a stresszes állapot tüneteit, emellett pedig az ember szellemi és fizikai teljesítőképességére is pozitív hatással van. Serkentőleg hat a szervezetre, valamint nem szűkölködik vitaminokban és nyomelemekben sem. Fogyaszthatod tea, kapszula vagy por formájában is. Eredményt viszont nem egyik napról a másikra fog produkálni, ahhoz több napnak, akár több hétnek is el kell telnie. Általában kúraszerűen kell alkalmazni, tehát pár havonta néhány hét szünetet kell tartani.


Forrás:

A rozmaring egy jól ismert fűszernövény, de nem csak húsok ízesítésére alkalmas, hiszen agyunkra is igen előnyös hatást gyakorol. Aromája ugyanis javítja a kognitív képességeket, a hangulatot, a memóriát, és a segítségével könnyebben megy az összpontosítás is. A benne található hatóanyagok élénkítik a vérkeringést. Illóolajként vagy tea formájában is remekül alkalmazható.


Forrás:

A citromfűben található összetevők az agyban megnövelik az acetilkolin szintjét, amely az agy egyik fő neurotranszmittere. Ennek köszönhetően a neuronok kommunikációja sokkal könnyebbé, eredményesebbé válik. Ez a csodás gyógynövény ezen kívül a káros szabad gyökök ellen is felveszi a harcot, mivel jelentős mennyiségben megtalálhatóak benne a szabadgyököket semlegesítő hatóanyagok. A citromfű tehát ezzel a képességével segít biztosítani az agysejtek védelmét is.


Forrás:

A zsálya, amellett hogy remek ételízesítő, tartalmaz egy antioxidánst, a carnosic savat, amely szintén hatékonyan küzd a szabad gyökök ellen, sőt egy másik fontos antioxidáns, a glutation termelését is elősegíti, amely javítja az agy vérkeringését, és egyúttal remek öregedésgátló is.