Galéria

Fluid szexualitás, ezeket érdemes tudni a témával kapcsolatban

Forrás: Szexuális irányultság: kihez vonzódsz, és kivel szeretnél kapcsolatot létesíteni. A szexuális irányultság közé tartozik a meleg, leszbikus, heteroszexuális, biszexuális és aszexuális jelzők. Tágabb értelemben a más nemhez vonzódó emberek (például a férfiakhoz vonzódó nők vagy a nőkhöz vonzódó férfiak).

Szexuális viselkedés: olyan tevékenységek (magányosan, két ember között vagy csoportban), amelyek szexuális izgalmat váltanak ki. A szexuális viselkedés gyakran a pubertás előtt elkezdődhet.
Forrás: A fluid szexualitás kifejezése Dr. Lisa Diamond pszichológus és professzor kutatásából származik, aki a 2009-es, Sexual Fluidity: Understanding Women's Love and Desire című könyvében hívta fel a figyelmet a fogalomra. Születéskor (vagy még korábban) a gyermekeket nemhez rendelik, és szocializálják őket, hogy a biológiai nemük alapján meghatározott nemi szerepekhez igazodjanak. Napjainkban ez azonban ennél jóval komplexebb, hiszen attól, hogy valaki valamilyen neműnek születik, még nincs egyenes arányosságban azzal, hogy mely nem iránt érez szexuális vonzalmat vagy minek is érzi magát pontosan.
Forrás: A fluid szexualitás egy lehetséges változást tükröz az idő múlásával, egy olyan változást, amely beleillik a szexualitás nagyobb sokszínűségébe. Mindannyian helyet tarthatunk ennek a sokféleségnek, ha elengedjük a szexuális irányultság egész életen át tartó stabilitásával kapcsolatos tévhiteket, és nyitottak maradunk a változás lehetőségére.
Forrás: A szexualitásod a tiéd, és egyedül téged határoz meg. A többiekkel szembeni elvárások vagy a közösségi média véleménye ellenére ne próbáld meg irányítani, hogy kihez vonzódsz szexuálisan. Nem jelent semmilyen negatív érzelmi vagy mentális egészségügyi aggodalmat, ha változást érzel a szexualitásodban. Fogadd el a saját szexuális viselkedésed, engedd meg magadnak a felfedezés lehetőségét, szabadulj meg a szexualitását körülvevő ítéletektől vagy mítoszoktól.