Galéria

4 dolog, amit az imposztor szindrómáról tudnod kell

Forrás:

Az imposztor szindróma nemcsak a szakmai életünkben jelenhet meg, hanem a személyes kapcsolatok szintjén is, főleg abban az esetben, ha valakinek alacsony az önbizalma. Valamilyen trauma vagy negatív tapasztalat is kiválthatja. „Ha valaki szenved ettől a jelenségtől, akkor azt gondolja, hogy ő kényszeríti abba a barátait, hogy kedveljék, miközben arra gondol, hogy nem is tud megfelelni az elvásásaiknak” – mondja Dr. Parmar.

Pszichológusok szerint az imposztor szindróma egy ördögi kör, ami azzal indul, hogy az egyén nem érzi jól magát a bőrében, majd felvesz egy másfajta személyiséget, amikor a barátaival van, hogy elfedje a bizonytalanságát. Ezzel pedig úgy érzik, hogy becsapják a barátaikat, ami szorongást okoz, és a végén odáig fajulhat, hogy ezek az emberek inkább nem találkoznak a barátaikkal többé.


Forrás:

A kettő nem ugyanaz, bár eléggé hasonlít egymásra: a szorongás lehet a szindróma egyik jele is. A szociális szorongást átélő személyek attól félnek, hogy mások megbélyegzik, kinevetik, megalázzák vagy elutasítják őket. Ez pedig nem foglalja magába azt a félelmet, hogy a barátai előtt lebukik a hamis viselkedésével. Az utóbbiba leginkább a perfekcionista emberek tartoznak, míg az előbbi csak el szeretné kerülni a szociális élményeket.


Forrás:

Szakértők szerint nem fog egyik napról a másikra menni, hiszen dolgoznod kell azon, hogy visszanyerd az önbizalmad. „Az egyik módja annak, hogy ne érezd úgy, hogy alkalmatlan vagy bármire is, hogy írsz egy listát arról, hogy mi tesz téged egyedivé és különlegessé. Ebbe beletartoznak a speciális képességeid, az erősségeid, a személyiséged egyedi jegyei, amik megkülönböztetnek másokról, hogy átértékeld mindazt, ami vagy” – mondja Dr. Smith. 

A listához segítséget is kérhetsz a családodtól és azoktól, akikben megbízol. Amint megvagy vele, foglald őket mondatba, és minden nap olvasd át őket. Amint megjelennek a negatív gondolatok saját magaddal kapcsolatban, csak térj vissza a listához. Emellett a megfelelő mennyiségű énidőről se feledkezz meg, amikor olyan dolgokat tudsz csinálni, amit szeretsz és kicsit el tudsz merülni a gondolataidban.


Forrás:

Nem lesz könnyű menet, de ha imposztor szindrómában szenvedsz, arról tudnia kell a barátaidnak is. Már csak azért is lehet jó döntés, hogy elmondod, mert onnantól kezdve nyíltan beszélhetsz az érzéseidről, és a barátaid segíthetnek túllendülni ezen az egészen. Simán lehet, hogy a baráti társaságodban más is szenved ettől az érzéstől, így a tapasztalatok megosztásával segíthettek egymáson.