Galéria

5 dolog, ami a kamaszagy sajátossága

Forrás:

A legtöbb felnőtt, különösen a szülők bizonyára tudják, a kamaszagy még nem tökéletesen kifejlett. A későn érő területek között olyanok szerepelnek, mint a komplex gondolkodásért, impulzivitásért, racionalitásért, döntéshozásért, felelősségvállalásért felelős területek. Így már rögtön érthetőbb, miért olyanok, amilyenek, igaz?


Forrás:

Ami a szakember szerint még nagyon fontos a tinikkel kapcsolatban, hogy a testük, az agyuk ilyenkor ki van hegyezve az életélvezetre, a tapasztalatok megszerzésére, élményekre, érzetekre, érzésekre vágynak, ezeket halmozzák. Nem kell tehát aggódni, ha szeret bulizni és jönni-menni, ez teljesen természetes.


Forrás:

Tudományos kutatásokkal igazolható, hogy míg a tökéletesen fejlett felnőtt agy már este 8-9 körül elkezdi termelni az alváshoz szükséges melatonin nevű hormont, addig a tinik agya ezt csak este 11 körül teszi meg. Ez az oka annak, hogy éjjeli baglyok, akik délig szunyálnak.


Forrás:

A kamaszagy nagyon nehezen birkózik meg a negatív interakciókkal, ezért a tinik extra komoly fájdalmat élnek át akkor, ha a társaik csúfolják, kiközösítik őket, vagy amikor a szüleik élesen kritizálják a teljesítményüket. Bár első ránézésre talán nem látszik, de a kamaszgyerekek szuperérzékenyek és sebezhetők, ezért vigyázni kell rájuk.


Forrás:

Elterjedt nézet, hogy a kamaszkor mindenféle erőteljes hormonális változással jár, ez okozza a hangulatingadozásokat vagy a feleselést. Ez azonban nem teljesen igaz, a felnőtteknek ugyanígy lehetnek hormonális problémái, a tinik teste nem működik ebben annyira másképpen. Szóval erre hivatkozva nem bújhatnak ki minden felelősség alól, muszáj nekik egészséges határokat szabni.