Galéria

Van, akinek az életét követelte: híres emberek, akik demenciával lettek diagnosztizálva

Forrás: A világ leghíresebb James Bondja utolsó éveiben szinte egyáltalán nem hagyta el a Nahama-szigeteki Nassau Lyford Cay negyedét, ahol 2006 óta élt visszavonultan mindentől. Az ügynökének pedig olyan szigorú utasításokat adott, hogy utasítson vissza minden filmajánlatot és interjút. Utolsó hónapjaiban egyre súlyosabbak voltak nála a demencia tünetei, végül saját feleségét sem ismerte meg.
Forrás: Az egyik leghíresebb demenciával küzdő sztár a 20. század egyik kiemelkedő színésznője, Rita Hayworth volt. Az 1940-es években a bulvársajtó „a szerelem istennőjének” nevezte, és az évtized egyik legnépszerűbb pin-up lányává nőtte ki magát a második világháború alatt. Karrierje segédtáncosként indult az 1926-os La Fiesta rövidfilmben, és összesen 61 filmben szerepelt, egészen az 1972-es visszavonulásáig. Rita több, mint egy évtizeden keresztül mutatta a demenciaszerű tüneteket, 1987-ben pedig elhunyt. Halála elősegítette a betegséggel kapcsolatos kutatásokat, amelyek akkoriban a közvélemény többsége számára viszonylag ismeretlenek voltak.
Forrás: Ronald Reagan hollywoodi színész volt, aki később Kalifornia 33. kormányzója lett, majd Amerika 40. elnöke. A „Nagy Kommunikátor”-nak nevezett Reagant nagyrészt az amerikai jövővel kapcsolatos optimista nézetei miatt választották újra. A politika után egyszerű életet élt a kaliforniai Los Angelesben, és végül 83 éves korában Alzheimer-kórt és demenciát diagnosztizáltak nála. 10 évvel később, 93 évesen hunyt el.
Forrás: Az 1970-es években stand-up komikusként kezdte karrierjét, Robin Williams végül generációja egyik legjobb komikusa és színésze lett. A Good Will Hunting című filmért pedig a legjobb férfi mellékszereplőjének járó Oscar-díjat is elnyerte. Ezen kívül hat Golden Globe- és öt Grammy-díjat kapott. Bár 2014-es öngyilkossága sok embert meglepett, a későbbi boncolás kimutatta, hogy Robin Lewy Body demenciában szenvedett. Özvegye, Susan Schneider Williams az állapotot okolja férje mentális egészségi állapotának romlásáért, nem pedig azt a pletykát, miszerint a kábítószer és az alkohol volt a halálának elsődleges oka.
Forrás: A színésznél tavaly diagnosztizáltak afáziát, majd pár hete rosszabbodott az állapota és kiderült, hogy frontotemporális demencia alakult ki nála. Az egykori akciósztár ezért a teljes visszavonulásra kényszerült, családja pedig igyekszik minden idejét vele tölteni és segíteni őt a mindennapi teendőkben.