Galéria

9+1 ok, amiért a kávéfogyasztás igenis egészséges

Forrás:

A kávé sok esszenciális tápanyag forrása. Ilyenek például a riboflavin (B-2 vitamin), pantoténsav, mangán, kálium, magnézium és a niacin.


Forrás:

Rövidtávon, mértékletesen fogyasztva a koffein természetes stimulánsként fokozza a koncentrációs készséget és az éberséget és ugyanez a jótékony hatása érvényesül mozgás közben is. A kávé ugyanis serkenti az izomműködést és fokozza a mozgékonyságot. Hogyan működik? A koffein közvetlen metabolikus hatást gyakorol az izmokra, így növeli az állóképességet. Energizál és élénkít, valamint javítja a hangulatot és a közérzetet.


Forrás:

Hosszú távon javítja az agy, a szív, a bőr és a vese véráramlását (igaz, ez csak mérsékelt fogyasztás esetén igaz). Amikor bőséges étkezés után azt tapasztalod, hogy teljesen elnehezülsz, érdemes egy kávét meginni, mert azáltal, hogy az agy több vért kap, elűzheted vele a rád telepedő álmosságot is. Ezen kívül serkenti a szívműködést, a veseerek tágítása révén pedig enyhe vízhajtó hatású.


Forrás:

Az első számú halálozási okként számon tartott rák bizonyos sejtek elburjánzásával alakul ki. A kávé két típusának megelőzésében lehet hatékony. Ezek a májdaganatok és a végbélrák. A kávéfogyasztók 40%-kal alacsonyabb valószínűséggel szenvednek májrákban életük során, valamint a napi 4-5 kávé elfogyasztása 15%-kal csökkenti a végbéldaganat kialakulásának kockázatát.


Forrás:

Megfigyelted már, hogy bizonyos fejfájás és megfázás elleni gyógyszerek egyik hatóanyaga a koffein? Ez azért van, mert értágító hatásánál fogva képes enyhíteni a fejfájást.


Forrás:

A koffein minden egyes fogyókúrás étrend-kiegészítő szerves részét képezi. Jó okkal, hiszen egyike azon kevés természetben is előforduló anyagoknak, melyek bizonyítottan hozzájárulnak a zsírégetéshez. Tény, hogy 3-11%-kal gyorsítja az anyagcserét, illetve a zsírégetéshez 10%-kal járul hozzá az elhízott, és 29%-kal a normális testalkatú kávéfogyasztóknál.


Forrás:

Az egyik ilyen kutatás szerint a rendszeres kávéfogyasztóknál alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek, a szélütés, egyes rákos megbetegedések, valamint bizonyos máj- és gyomor-bél rendszeri betegségek kockázata. Ahhoz azonban, hogy a kávé jótékony hatása érvényesüljön, napi 3-4 csészényit kell elfogyasztani belőle.


Forrás:

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatása szerint a rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a depresszió, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét. Az egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás és a kávézás is segítségünkre lehet. Több klinikai tanulmány is kimutatta, hogy a kávéimádóknál 65%-kkal kevesebb valószínűséggel jelentkezik az Alzheimer-kór.


Forrás:

A fentiekből adódik a következtetés, miszerint a kávéfogyasztók számos betegség elkerülésének köszönhetően tovább élnek. Erről szintén számos kutatást végeztek és arra jutottak, hogy a koffeinbevitel valóban csökkenti a korai halálozás kockázatát, férfiaknál 20, míg nőknél 26%-kal. Egy tanulmány szerint az 58 év felettieknél napi 2-3 kávé csökkentheti az általános halálozási kockázatot, függetlenül attól, hogy azt őrölt, instant vagy koffeinmentes formában fogyasztották.


Forrás:

A hivatalos irányelvek napi 400 milligramm koffeinnél húzzák meg a határt, melynél a kávé fogyasztása még nem jár káros mellékhatásokkal. Viszonyításként, egy csésze erős eszpresszóban 50-175 milligramm koffein van, míg egy hosszú kávé körülbelül 40-80 milligrammot tartalmaz. És nagyon fontos az is, hogy miután megittunk egy csésze kávét, tegyük szokásunkká, hogy egy nagy pohár vizet is elfogyasztunk, a koffein ugyanis erősen vízhajtó hatású.