Galéria

5 fontos dolog a kutyainfluenzáról!

Forrás:

A kutyainfluenza egy szuperfertőző betegség, ami az emberi verzióhoz hasonlóan cseppfertőzéssel terjed, vagyis a kutyák köhögés, prüszkölés, ugatás során kapják el egymástól. Ezen kívül fertőzött területekről is az állat szervezetébe juthat, például összeszedheti a kutyakozmetikusnál vagy a kutyanapköziben. Mivel a kutyainfluenza nem túl gyakori, nagyon kevés ebnek van ellene védettsége, ez az oka annak, hogy viszonylag veszélyes.


Forrás:

A kutyainfluenza nagyon könnyen terjed, a vele érintkező négylábúak 80 százaléka pár napon belül elkezd tüneteket produkálni. Ilyen lehet a köhögés, a tüsszögés, az eldugult, taknyos orr, a nedves szemek, a láz és a szédülés. Szerencsére a legtöbb kutyánál a betegsége enyhe vagy közepes lefolyású, súlyosabb esetben azonban tüdőgyulladás, komoly gyomorproblémák, levertség lehet belőle. Különösen nagy veszélyben vannak a kölykök, a vemhes szukák, az idős állatok, valamint a krónikus betegségben szenvedők.


Forrás:

A kutyainfluenza ellen, amit többnyire a H3N8 és a H3N2 kutyavírusok okoznak, van oltás, ezt azonban általában nem mondják külön az állatorvosok. Ha úgy érzed, kutyád veszélyeztetett lehet, kérd számára, amikor legközelebb el kell mennetek a dokihoz. Erre az oltásra ugyanaz igaz, mint a koronavírus ellen kifejlesztettekre, nem véd 100 százalékosan, de csökkenti a súlyos tünetek valószínűségét.


Forrás:

Vannak olyan betegségek, amelyek az embert és a kutyát is egyaránt megbetegítik, mint például a szalmonella, de a kutyainfluenza nem ilyen, ha kedvenced elkapta, arról nem te tehetsz.


Forrás:

A kutyainfluenza nem veszélyes a kétlábúakra, mert az azt okozó vírusok egyike sem képes megfertőzni az emberi szervezetet. Más állatok azonban elkaphatják, mint például a lovak.