Galéria

5 film, amely igencsak problémás lenne 2023-ban

Forrás: Az 1980-as években játszódó filmdráma Matthew McConaughey-nak és Jared Leto-nak is Oscar-t hozott, ám a Leto által megformált karakter szerepét ma már biztosan nem ő kapná. A kritikusok szerint 2023-ban egy ilyen szerepet nem kaphatna meg cisz-férfi, mert ez szembe menne az amerikai szivárvány felfogással.
Forrás: Lester nyomorult életét bemutató film kulcsfontosságú része, amikor tinédzser lánya barátnőjéről kezd el fantáziálni. A férfiak ösztönlénynek vannak beállítva, míg a fiatal lányok szexualizálva vannak. Ez napjainkban, amikor annyi szexuális visszaélés van, kicsit sem tudna ilyen formában működni anélkül, hogy ne kapjon negatív visszhangot az alkotás.
Forrás: Ezt a jószándékú, de a faji viszonyokat túlságosan leegyszerűsítő filmet méltán kritizálják, amiért fehér karakterekre támaszkodik a fekete történetek elmesélése során. Emma Stone a Mississippi állambeli feltörekvő újságírót formál meg, aki a közösség fekete szolgálólányainak szemszögéből szeretne könyvet írni, felfedve a rasszizmust, amellyel rendszeresen szembesülnek, annak ellenére, hogy fehér családoknak dolgoznak. A megjelenés óta eltelt években Viola Davis és Bryce Dallas Howard is azt nyilatkozták, hogy nem megfelelően lett tálalva a történet, ami sok szempontból volt árulás a részükről.
Forrás: Sokak szerint számtalan sokkoló és sértő jelenetet tartalmaz az Oscar-díjas alkotás. Többek között az autista emberek helytelen bemutatását, valamint a bántalmazott gyermekek későbbi életét, akik ezáltal is elítélve lesznek. Sokak szerint Jenny halála pontosan az, amit nem szabadott volna engednie a rendezőnek, hiszen egy traumatizált és szexuálisan zaklatott gyermeknek nem feltétlen a halált kéne megváltásnak adni felnőtt korában, azért amiket tett ezek hatására.
Forrás: A filmben a már említett probléma a nők férfiakhoz való hozzáállásának ábrázolása volt, méghozzá pozitív módon bemutatva. Az alkotás ugyanis azt sejteti, hogy egy nőnek mindenben alá kell rendelnie magát a szerelmének. Legyen szó öltözködésről, személyiségről és minden másról. A film végén Sandy karaktere szó szerint kifordul önmagából, azért, hogy kedvére tegyen szerelmének. Míg ez napjainkban felháborító és hímsoviniszta lenne, addig a film burkoltan igyekszik erre buzdítani a nőket.