Galéria

Nem túl jó az emésztésed? Mutatjuk, mit egyél, hogy rendbehozd

Forrás:

Hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonák

Will Bulsiewicz gasztroenterológus a Mindbodygreen.com-nak adott tanácsokat a témában.

Elárulta, hogy a hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonák is tele vannak rostokkal, valamint rezisztens keményítőkkel és polifenolokkal. Ez a három legfontosabb kategória a prebiotikumokon belül, amelyek segítenek abban, hogy az emésztésed rendbejöjjön. Arról nem is beszélve, hogy a magas rosttartalmú élelmiszerek lassítják az ételek felszívódását, ezáltal pedig egyensúlyba hozzák a vércukorszintet étkezés után. Így messziről elkerül majd a kajakóma!


Forrás: Zöld leveles zöldségek

Mindenkinek oda kellene figyelnie arra, hogy zöld levelűeket is beépítsen az étkezésébe! Ezekben ugyanis szinte alig van kalória, ráadásul rengeteg tápanyag található bennük. A kelkáposzta, rukkola, stb. tele vannak rostokkal, és támogatják a jó baktériumok fejlődését, amelyek az egészséges emésztésért felelnek.
Forrás: Különböző csírák

Bizony, a növényi csírák tele vannak gyulladáscsökkentő, antioxidáns összetevőkkel, amelyek ráadásul méregtelenítenek is. Például a lencse csíra kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a sima lencse, ráadásul elég könnyen beépíthető az étkezésbe, legyen szó egy szimpla szendvicsről vagy egy főételről, amelyben ez kiegészíti a köretet. További előnye, hogy növeli a rost-, a fehérje- és a vitaminbevitelt, és még finom is. Érdemes kikísérletezni, neked melyik ízlik a legjobban, mert nemcsak a lencse, de például a brokkoli csíra is nagyon gazdag pozitív összetevőkben.
Forrás: Fermentált élelmiszerek

A fermentálás során különböző mikroorganizmusok enzimjével erjesztik meg az ételt, amitől egy kicsit csípősebb, savanykás ízt kaptunk. Ennek rengeteg csodálatos hatása van az emésztésre és az egészségre, könnyebben emészthető tőle az étel, és erősíti a belek mikroflóráját. A fermentált ételek közé tartoznak a natúr joghurtok, a savanyú káposzta, a kovászos kenyér, a szójaszósz és a kefir is.