Galéria

A bámulatosan szép rózsaszín tó, a Hillier

Forrás:

A pink vizéről híres Hillier-tó az Ausztráliához tartozó Middle Island-en terül el, a távolsága Sidney-től több, mint 3000 kilométer. A tavat egy keskeny földnyaláb választja csak el az Indiai-óceántól. A Hillier mindössze 600 méter széles és 250 méter hosszú.


Forrás:

A Hillier-tóról évtizedeken át semmit nem lehetett tudni azon túl, hogy a vize sós. Nemrég azonban egy tudóscsoport indult el a szigetre és alaposan megvizsgálták, mitől kaphatta ezt az izgalmas, babarózsaszín árnyalatot. Arra jutottak, a tóban semmi más, csak mikroorganizmusok élnek, ezek közül pedig a Dunalielle salina olyan, amelyik képes a sós környezetet pirossal, rózsaszínnel elszínezni. A Hillier reggelente pirosabbnak, délutánonként pedig rózsaszínebbnek tűnik.


Forrás:

Annak ellenére, hogy a Hillier-tó sótartalma majdnem olyan magas, mint a Holt-tengeré, a kutatók szerint veszélytelenül lehet benne úszni.


Forrás:

A Hillier-tó sajnos elképesztően nehezen megközelíthető, a turisták többnyire kisrepülővel keresik fel, ilyenből napi hat száll fel az Esperance Airport-ról. Akik repülni nem szeretnek, választhatják a hajókirándulást is.


Forrás:

Az első európai expedíció a tóhoz 1802. január 15-én volt, Matthew Flinders vezette. Ő nevezte el a tavat egyik kedves barátjáról és kalandortársáról, William Hillierről, aki 1803-ban váratlanul, még a felfedezőút befejezése előtt elhunyt. 1889-től sót akartak bányászni a tóból, azonban ezzel hamar felhagytak, ugyanis kiderült, ez a rózsaszín só alkalmatlan az emberi fogyasztásra.