Galéria

Frappáns infografika, amiből megtudhatod mit jelent a vizeleted színe

Forrás: túl sok vizet iszol. Ha nem vagy túl szomjas, vegyél kicsit vissza belőle!


HALVÁNY, SZALMA SZÍNŰ: Teljesen normális vagy, egészséges és hidratált.


ÁTLÁTSZÓ SÁRGA: Minden rendben van!


SÖTÉT SÁRGA: Normális. De azért hamarosan igyál egy kis vizet!
Forrás: a szervezeted nem kap elég folyadékot. Figyelj oda, igyál több vizet!

SZIRUP, VAGY BARNA SÖR SZÍNŰ: Májbetegségre utalhat, vagy erős dehidratáltságra. Igyál sok folyadékot, de ha egyhamar nem múlik el, keresd fel a  háziorvosodat!

RÓZSASZÍN, VAGY VÖRÖSES: Ettél mostanában céklát, áfonyát, vagy rebarbarát? Ha nem, akkor előfordulhat, hogy vér került a vizeletbe. Sok minden okozhatja a tünetet: veseelégtelenség, daganat, húgyúti fertőzés, férfiaknál prosztata probléma, de akár ólom, vagy higany fertőzés is. Feltétlenül menj orvoshoz!

NARANCSSÁRGA: Lehet, hogy tartósan nem iszol elegendő folyadékot. Egyébként utalhat máj, vagy epevezeték problémára is. De leggyakoribb oka az ételfesték, gondold át mit ettél korábban!
Forrás: Ez egy kicsit más téma. Egy ritka genetikai betegség festheti ilyen színűre a vizeletet. Bakteriális fertőzés szintén okozhat ilyen elszíneződést bizonyos esetekben. De a legvalószínűbb itt is, hogy valamit ettél, ami elszínezheti. Szóba jöhet még a gyógyszer, mint okozó. Ha egy napnál tovább fennáll, keresd fel az orvosod a biztonság kedvéért!

LILA: lila pisi nem létezik. :-)

HABZÓ, GYÖNGYÖZŐ: ártalmatlan hidraulikus hatás, ha csak alkalmanként látsz ilyet. De jelezheti a felesleges fehérjét is az étrendedben, vagy vese problémát. Akkor menj vele orvoshoz, ha állandóan ilyet tapasztalsz!