Galéria

5 mentális probléma, amivel az elsőszülöttek küzdenek

Forrás:

Mivel az elsőszülöttek szülei teljesen kezdők a szülői szerepben, sokszor irreálisan nagy elvásároknak kell megfelelniük, ami miatt felnőtt korukra kialakul bennük a tökéletességmánia és a megfelelési kényszer.


Forrás:

Az elsőszülöttek könnyen úgy érezhetik, soha sem elég jók abban, amit csinálnak, értéktelennek tartják magukat és sokat szoronganak. Erre mondják a pszichológusok, hogy imposztor-szindrómások.


Forrás:

Rengeteg elsőszülött „cserél helyet” a szülőjével más-más okokból, például azért, mert az anya vagy apa túl sokat dolgozik, érzelmileg vagy fizikailag elérhetetlen. Ilyenkor a nagyobb gyerek felnőtt szerepbe kényszerül. Ez rendkívül egészségtelen!


Forrás:

Az elsőszülötteknek sokszor nagyon keményen meg kell harcolniuk bizonyos dolgokért a szülőkkel, amiket később a kisebb simán megkaphat. Ettől az idősebb erős féltékenységet érezhet akár még felnőttként is.


Forrás:

Az elsőszülött testvérek szinte kivétel nélkül azt érzik, ők senkire nem számíthatnak, csak saját magukra, ezért számukra nehezen megy az, hogy segítséget kérjenek, ha valamiben elakadnak.


Forrás:

A születés sorrenden soha nem lehet változtatni, de rajtad, a sebeiden igen, méghozzá terápia segítségével. Ha a korábban felsorolt problémák közül egyet vagy akár többet is magadénak érzel, keress fel egy szakembert, aki segít megküzdeni velük, hogy végre békében élhess.