Galéria

Amit érdemes tudnod a megtört szív szindrómáról

Forrás:

Rossz hírünk van, ha azt remélted, hogy csak a negatív érzelmek válthatják ki az összetört szív szindrómát. Persze a csalódástól, sokktól, félelemtől sem tudjuk magunkat biztosan távol tartani, hát még a jó dolgoktól. Kutatások bizonyítják, hogy egy hatalmas adrenalin löketet adó pozitív történés is kiválthatja a betegséget. Ilyen lehet például az, amikor valaki rádöbben, hogy hatalmas összeget nyert a lottón.


Forrás:

Mivel a szív egyik része megnagyobbodik és nem dolgozik rendesen, a másik részének erőteljesebben kell dolgozni. Ilyen esetben stresszhelyzet áll fenn és a termelődő hormonok szívinfarktushoz hasonló tüneteket produkálnak. Azzal a különbséggel, hogy az EKG nem mutat ki szívinfarktust és a vérteszt sem mutat szívkárosodást.


Forrás:

Mivel a szívinfarktus nagyobb eséllyel érinti a férfiakat, logikusan arra következtethetnénk, hogy ebben az esetben is ez a helyzet. Ez azonban nem igaz. Egy 2007-ben készített kutatás kimutatta, hogy 6.229 esetből mindössze 671 esetben – 11 %-os arány – voltak férfiak az éritettek. A kardiomiopátia leginkább az 58–75 év közötti korosztályt érinti.


Forrás:

Jó hír, hogy ha időben észrevesszük, hogy baj van, a betegség kezelhető és pár hét alatt már jobban is érezhetjük magunkat. Szintén jó hír, hogy ritkán ismétlődik meg a jelenség. Azt viszont érdemes tudni, hogy komoly szívműködésbeli problémákat okozhat.