Galéria

Hírességek, akik súlyos betegségük ellenére is ismertek és sikeresek lettek

Forrás:

Az énekesnő 2017-ben beszélt először nyíltan arról, hogy fibromyalgiában szenved. Ez a betegség a népességnek nagyjából 1 %-át érinti és állandó fáradtsággal, az egész testet érintő izomfájdalommal jár. Olyan erős fájdalomról van szó, amely sokszor lehetetlenné teszi az alvást, pihenést, a beteget mindennapi tevékenységeiben is akadályozza és depresszióssá teszi.


Forrás:

Napjaink egyik legfelkapottabb popsztárja sosem titkolta, hogy Tourette-szindrómás, amely a központi idegrendszer egyik betegsége. A kór tünetei az akaratlan mozgások és irányíthatatlan hangadások, melyeket tic-nek neveznek.

Az énekesnő elárulta, hogy ez néha ugyan okoz nála problémát, és sokszor kellemetlen helyzetbe került már miatta, de mivel már gyermekkora óta küzd a kórral, teljes mértékben megtanulta kezelni és elfogadta, hogy ezzel kell együtt élni.


Forrás:

A Walking Dead sztárja 2005-ben szenvedett súlyos autóbalesetet, melynek nyomait a mai napig viseli: elveszítette bal szemét, s arcának bal fele is súlyosan összetört. Norman arcába műtéti úton több fém kapcsot is kellett építeni, szó szerint összedrótozták az arcát.


Forrás:

Bár Bellának nem veleszületett betegsége van, az élete 2015 óta, amikor Lyme-kórral diagnosztizálták, cseppet sem könnyű. A fertőzött kullancsok által terjesztett betegség kiütésekkel, fáradékonysággal, étvágytalansággal, görcsökkel jár, és ha hosszú ideig diagnosztizálatlan és kezeletlen marad, szövődményként akár szívizom- vagy agyhártyagyulladást, arcidegbénulást, ideg- és ízületi (többnyire térdízületi) gyulladást okozhat. Bár Bellát szakavatott orvosok kezelik, az állapota ingadozó és a visszatérő fájdalmak és gyengeség miatt gyakran kényszerül egy-egy munka lemondására.


Forrás:

A Vissza a jövőbe trilógia sztárja, Michael J. Fox huszonkilenc évesen, a Doc Hollywood forgatásán szembesült először a betegségével, amikor a kisujja kontrollálhatatlanul remegni kezdett. Az orvosi diagnózis megállapította: Parkinson-kóros, és ideális esetben maximum tíz évet tud még úgy dolgozni, hogy a kamerák előtt uralni tudja a külső tüneteit. Hét évnek kellett eltelnie, hogy a nyilvánosság előtt is felvállalja betegségét és rájöjjön: ezzel a kórral együtt kell leélnie az életét. 2000-ben megalapította a The Michael J. Fox Foundationt, a Parkinson-kórral kapcsolatos tudományos kutatások finanszírozására. Három könyvet írt, melyből a legfrissebb a "No time like the future" nemrég jelent meg Amerikában.


Forrás:

Selena Gomez vesetranszplantációjáról pár éve sokat olvashattunk. Ezt a műtétet az énekes-színésznő autoimmun betegsége, a lupusz tette szükségessé. Az autoimmun betegségek sajátossága, hogy a test immunrendszere tévedésből az egészséges testszöveteket támadja meg és pusztítja el. Selena szervezete eleinte jól reagált a kezelésekre, de 2017-re állapota olyannyira leromlott, hogy veseátültetésre volt szüksége. A szervet barátnőjétől, Francia Raisa-tól „kapta”, a műtét szerencsére jól sikerült.


Forrás:

Sia, a sikeres énekesnő nagyon ritkán beszél magánéletéről, nem véletlen, hogy még arcát is parókákkal takarja el nagy közönség előtt. Sia-nak Graves-Basedow-kórja van, ami a pajzsmirigy túlműködésével jár. A tünetek között ott van az anyagcsere felgyorsulása, magas vérnyomás, termékenységi problémák, izomgyengeség és a szem kidülledése. Folyamatos kezelésre és rengeteg gyógyszer szedésére kényszerül, hogy normális életet élhessen és a betegsége ne súlyosbodjon. Talán emiatt menekült karrierje kezdetén az alkoholhoz és a drogokhoz (ezeket a függőségeket szerencsére sikeresen legyőzte.) 


Forrás:

Nicknél 13 éves korában derült ki, hogy 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Amikor ő és a szülei először szembesültek a diagnózissal, nagyon megrémültek. Nick később úgy nyilatkozott, hogy ez volt "élete egyik legfélelmetesebb pillanata".

Az 1-es típusú cukorbetegség egy olyan autoimmun betegség, amely veleszületett (a 2-es típustól eltérően, ami a rossz életmód miatt alakul ki).

A Jonas testvérek legkisebb tagja inzulin pumpát visel, és mivel szeretne sorstársainak segíteni, megalapította a Change for the Children Alapítványt, valamint partnerként jelen van 5 különböző jótékonysági szervezetben, amelyek a cukorbetegekre fordítanak kiemelt figyelmet. 


Forrás:

Cherről viszonylag kevesen tudják, hogy a 90-es években Epstein-Barr vírussal diagnosztizálták, amely egy olyan emberi herpeszvírus, ami gyakran rákot okoz, krónikus fáradtság, depresszió és mononukleózis kíséri. Cher évek óta küzd a betegség ellen, de karrierjét még ennek a kórnak a réme sem árnyékolhatta be.


Forrás:

Kimnél 2010-ben diagnosztizáltak pikkelysömört, ami egy gyógyíthatatlan bőrbetegség. Kezdetben takargatta, aztán az évek során megtanult vele együtt élni és már nem szégyelli, sőt, nyíltan vállalja és ezzel nagyon sok sorstársának ad reményt, hogy még egy ilyen, külsőt érintő betegséggel is lehet sikeres valaki.

„Természetesen mindig abban reménykedek, hogy egyszer csak meglesz erre a betegségre is a gyógymód, de igazából már elfogadtam, hogy a pikkelysömör az életem része és tudok ezzel együtt is boldogan élni.”