Galéria

10 meglepő érdekesség II. Erzsébet királynőről

Forrás: Bár ma már szinte mindenhol egy valósággá vált tündérmeseként írják le Erzsébet királynő és Fülöp herceg szerelmét, azért a kezdetek kezdetén még az ő életükben is akadtak olyanok, akik annak szurkoltak, hogy kapcsolatuk zátonyra fusson.

Mivel mindketten Viktória királynő dédunokái voltak, ez már sokakban kérdéseket szült, de az sem sokat javított a helyzeten, hogy amíg Erzsébet egy összetartó és szerető család tagja volt, addig Fülöp gyakorlatilag szülők nélkül nőtt fel. A korabeli hírekben sokféleképpen írták le a herceget. Volt ő „szőke görög Apollón”, „viking”, és sokan olyan jóképűnek tartották, mint egy filmsztárt. És persze az olyan keményebb jelzők sem maradtak el, mint a „csiszolatlan”, „arrogáns”, „nincstelen”. Ami pedig talán a legrosszabb fényt vetette rá, az az volt, hogy „túl német volt”. Az anyakirálynő sokáig ellenezte a dolgot és a király sem repesett az örömtől, hogy idősebb lányuk pont egy ilyen férfiba bolondult bele, ők ugyanis arra számítottak, hogy a hercegnő majd egy brit arisztokratához megy hozzá. Ma már tudjuk, hogy végül nem így lett és az idő kétségtelenül őket igazolta!
Forrás: És ha már itt tartunk, a nászajándék mellett se menjünk el szó nélkül. Az ifjú párt több mint 2500 ajándékot kapott. Mi persze csak a legérdekesebbeket emelnénk most gyorsan ki. Mivel a nejlonharisnya akkoriban kincsnek számított, így nagy dolog, hogy a nők szerte az országból összesen 131 párat küldtek belőle Erzsébetnek, az pedig meg már csak külön érdekesség, hogy a nászajándékok között 500 karton ananász is helyet kapott.
Forrás: Diana 1997-ben váratlanul bekövetkezett tragikus halála után a királynő és unokái között egy sokkal szorosabb kapcsolat alakult ki. A bennfentesek azt mondták, hogy az uralkodó kapcsolata Vilmossal és Harryvel sokkal bensőségesebb és érzelmesebb volt, mint amilyen bármikor is kötötte legidősebb fiához, Károlyhoz.
Forrás: Nagy-Britanniában az uralkodócsalád hivatalos vezetékneve 1917 óta a Windsor. Fülöpöt viszont kimondottan zavarta az, hogy születendő gyermekei az ő vezetéknevét nem fogják viselni (amikor megkapta a brit állampolgárságot édesanyja vezetéknevét, a Mountbattent választotta) ez pedig nem kis feszültséget szült a felek között, így Erzsébet változtatott a szabályokon.

A királynő rendelete alapján a Mountbatten-Windsor családnevet a királyi család azon tagjai viselik, akiket nem illet meg a brit királyi herceg/hercegnő cím. Ám ettől függetlenül például András yorki herceg és Anna brit királyi hercegnő is használja mind a két vezetéknevet.
Forrás: A néhai uralkodót és húgát, Margitot mindig is otthon nevelte édesanyjuk és nevelőnőjük, így iskolába sosem jártak. Ez mégsem akadályozta meg Erzsébetet abban, hogy olyan plusz tudást is magába szívjon, ami túllép már az alapszintű műveltség keretein. Amikor édesapját 1936-ban királlyá koronázták, Erzsébet hercegnő elkezdett alkotmánytörténetet és jogot tanulni, hogy még inkább képbe kerüljön a dolgok állásával. És emellett franciául és németül is megtanult.
Forrás: Erzsébet rajongott a zenéért, és nagyon örült annak, amikor Barack és Michelle Obamától egy iPodot kapott 2009-ben ajándékba (amit a kép jobb szélén láthatsz is). Imádta musicaleket hallgatni, de a különféle nemzeti himnuszokért és a skót balladákért is odavolt, sőt a The Beach Boys-nak a dalai sem hagyták hidegen, egyszerűen imádta a pop rock stílusban íródott California Girls című slágerüket.
Forrás: Szinte hihetetlen de élete során összesen 200 portréhoz állt modellt, az első készültekor mindössze 7 éves volt és a magyar László Fülöp Eleket érte az a nagy megtiszteltetés, hogy megörökíthette őt az utókornak.
Forrás: A királynő még nagyapja, Lord Strathmore londoni otthonában született a Bruton Street 17. szám alatt. Itt ma már egy felkapott és elegáns Michelin-csillagos kínai étterem, a Hakkasan áll. És már csak egy tábla őrzi emlékét annak, hogy a minden idők leghosszabb hatalmon lévő uralkodója egykoron itt látta meg a napvilágot.
Forrás: Köztudott, hogy gyerekkora óta nagy lovas volt, ahogy a corgik iránti szeretete is átkísérte egész életén. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a sok külföldön tett látogatás során jó páran gondolták úgy, hogy egy állattal lepik meg az uralkodót. Így élete során egy elefánt, két óriásteknős, egy jaguár és néhány lajhár gazdájának is mondhatta magát, akiket értelemszerűen a londoni állatkertben helyezett el.
Forrás: A királynőnek körülbelül 30 keresztgyermeke volt, köztük Diana hercegné testvére, Spencer gróf is.