Galéria

6 áloműző étel, amit este már jobb kerülni

Forrás:

A kalóriadús, szénhidrátban gazdag ételek – mint amilyen a hamburger, sült krumpli - fogyasztása nem csupán azért nem javasolt lefekvés előtt, mert hizlalnak, hanem azért is, mert a szervezetünk még éjjel is ezek emésztésével lesz elfoglalva. Rossz hír a tésztakedvelőknek, hogy a tésztafélék fogyasztása sem ajánlott késő este, mert nagyon magas a szénhidráttartalmuk és a glikémiás indexük, ami megemeli a vércukorszintet, ez pedig nyugtalan alvást és - a zsírrá alakuló szénhidrát miatt - pluszkilókat okoz.


Forrás:

Magas fehérje- és zsírtartalma miatt a vörös hús kemény munka elé állítja az emésztőrendszert. Éppen ezért a marhahús semmiképpen sem ajánlott esti fogyasztásra, mert az egyik legnehezebben emészthető húsfajta. A csirke és a hal ellenben mindig jó választás, egy könnyű körettel tálalva kiváló vacsora, amely kellemesen eltelít, de nem nehezít el, nem gátolja a nyugodt alvást.


Forrás:

Tévedés, hogy csak a kávé tartalmaz koffeint. A fekete teában, az energiaitalokban is van, sőt, még a forró csokinak is van koffeintartalma!


Forrás:

A fűszeres ételek az érzékenyebb gyomrúaknak gyomorégést okozhatnak, és a húgyhólyagot is irritálhatják, ezért néhány órával a lefekvést megelőzően már nem ajánlott a fogyasztásuk.


Forrás:

Köztudott, hogy a cukros ételek felpörgetnek. Ennél már csak az bizonyul rosszabb választásnak, ha az esti menü még sok zsírt is tartalmaz, amit a szervezet lefekvés előtt már nem tud elégetni. Rossz hír a fagyi- és jégkrémkedvelőknek, hogy a fagylaltban is rengeteg cukor van, de ugyancsak rossz választásnak bizonyulnak a bolti gyümölcsjoghurtok vagy az aszalt gyümölcsök is.


Forrás:

Bár a zeller nagyon egészséges étel, este már érdemes kerülni, mivel természetes vízhajtó. Ez pedig azt jelenti, hogy többször fel kell kelni éjszaka, ami egyáltalán nem segíti elő a nyugodt, mély alvást. Bátran fogyasszon este zöldséget, de a zellert, uborkát, petrezselymet próbálja meg elkerülni! Ugyanez igaz a vízhajtó hatású teákra: a csalánra, a mezei zsurlóra, nyírfára, citromfűre és a hibiszkuszra is.