Galéria

Jobban gyógyít az ölelés, mint bármelyik stresszoldó

Forrás:

Az evolúció

„Evolúciós fejlődésünk során a túlélési esély attól vált magasabbá, hogy a szülők óvva gondoskodtak utódaikról” – mondja Dr. Amy Banks pszichiáter. "Biológiailag az egész idegrendszerünk és immunrendszerünk működése attól vált függővé, hogy egy kapcsolatban, egy társadalomban, egy közösségi életben a fiatalabb, kisebb, gyengébb tagokat megvédjük, majd felneveljük. Fennmaradásunk egyik fontos kulcsává vált ezen hozzáállásunk."

 

 


Forrás:

 

 

Harry Harlow amerikai pszichológus majomkísérlete során azt figyelte meg, hogy az elszigeteltség és az elkülönülés hogyan befolyásolhatja a majmok későbbi életét. A kísérlet bebizonyította, hogy a kismajom és az anyja közötti kötelék megteremtéséhez fiziológiai szükségletekre; például melegre, biztonságra és táplálékra, valamint érzelmi szükségletekre - elfogadásra, szeretetre és ragaszkodásra - volt szükség.

A kísérlet során a majmokat a születést követő 12 órán belül elvették az anyjuktól, és egy szobába helyezték majmokra hasonlító bábukkal. Az egyik ‘anya’ dróthálóból, a másik frottírszövettel borított fából készült. A majmok mindkettőtől kaphattak tejet.

Az első kísérletben a majmok szabadon mehettek bármelyik anyához, de láthatóan több időt töltöttek a frottír anyával ölelkezve. A második kísérletben, amikor stresszes helyzetekbe kerültek a kicsik, a frottír anyukájú majmok addig bújtak az anyukához, amíg meg nem nyugodtak. A dróthálós anyukák mellé helyezett majmok azonban nem mentek vigasztalódni a ‘mamájukhoz’: a földön ringatták magukat.

Harlow azt vonta le konklúzióként, hogy az érintés, a melegség nélkülözhetetlen a biztonságérzethez és eredményét az emberekre is vonatkoztatva is valósnak tekintette.


Forrás:

„Megvan az oka annak, hogy miért tesznek egy csecsemőt azonnal az anya mellkasára. A bőr-bőr érintkezés fontossága már akkor megpecsételődik, és ezt felnőttkorban sem felejtünk el – mondja Christine Proulx, a Missouri Egyetem Humán Fejlesztési és Családtudományi Tanszékének docense. Az érintkezés pedig olyan kémiai folyamatokat indít el a szervezetben, melyek segítenek megnyugodni vagy épp örömöt okozni.


Forrás:

“A különösen közel álló párok esetében, az érintés szinkronizálhatja fiziológiai ritmusukat. Amikor egymás kezét fogják, a pulzusukés az agyhullámok is szinkronba kerülnek. Ez egy mérhető jelenség” – mondja Tiffany Field, a Miami Egyetem Leonard M. Miller Orvostudományi Karának Touch Research Institute igazgatója.


Forrás:

“A krónikus stressz szó szerint ront az agy működésen, az immunrendszeren. Ha valaki nagyon stresszes, felszabadul a kortizol, és az immunrendszer védekező funkciója nagyobb sebességre kapcsol. A fokozott igénybevétel pedig lehetővé teszi, hogy megbetegedjünk” – mondta Dr. Amy Banks, a massachusettsi Lexingtonban dolgozó pszichiáter.

Ellenben, “ …ha valaki - akiben megbízunk - megfogja a kezünket, megölel vagy finoman átmasszírozza a vállunkat egy stresszes feladat/helyzet előtt - mint például egy beszéd - akkor lelassul a pulzusunk, csökken a vérnyomásunk, és csökken a stresszhormonok szintje is" - mondta Tiffany Field.”Megnövekszik az oxitocin szint, amely a jóérzést adó boldogság hormon, így a test fizikai ellazulása az érintés által beindul.”