6 tipp, melyeket érdemes megfogadni még a főzést megelőzően
Mindig olvasd el a receptet. Ne csak a címe fogjon meg, vagy az az egy hozzávaló, amit nagyon szeretsz: fontos hogy egészben lásd a receptet, hisz így tisztába jössz azzal, hogy milyen alapanyagokra, eszközökre és elkészítési időre lesz szükséged. Jól jegyezd meg azokat a részeket is, ahol arról írnak, hogy mennyit kell az adott, például tésztát pihentetned. Rögzüljön benned, hogy ha a karácsonyi bulira te viszed a mézeskalácsot és tegyük föl igenis 1 éjszaka pihentetést kér a recept, akkor bizony már lehet érdemes lesz szerdán elkezdeni a tészta begyúrását.
Nincs ’körülbelül’ kifejezés egy kezdő szakács szótárában, de hogy őszinte legyek a haladókéban sincs nagyon. A ’hozzávetőlegesen’ kifejezés is tiltólistás egy, a konyhaművészettel ismerkedők számára. Persze, ha már ’művészetet’ említek joggal mondhatnátok, hogy a festőművészek, például Monet sem grammozta ki a festéket egyik- másik alkotásához, de ennél a konyhai művészetnél, ha nem annyi lisztet teszel a tésztába, amennyit a recept elvár, akkor az nem fog összeragadni, illetve ha a túrógombócot se veszed ki akkor, amikor kell, akkor az is mehet a kukába, mert szétmálik a vízben....vagyis ennél az esetnél jöhet az ételmentés, ha lehalászod az úszkáló cafatokat....
Legyen! Inkább erre szavaz minden gyakorlott szakács, vagyis legyen minden alapanyag otthon, frissen, főzésre várva. Nincs rosszabb, amikor útközben jut eszedbe, hogy nincs otthon az egyik hozzávalóból!
Mielőtt elkezdesz főzni, sütni, rakjál rendet a konyhában. Legyen elég szabad területed, ahol a részfolyamatokat el tudod végezni: legyen helye a nyájtásnak, a forró sütőrácsnak és persze a munka közben keletkezett szennyes edényeknek is. Ha a munkálatok előtt üresre kipakolod a mosogatógépet, már ahogy keletkezik, lendületből rakhatod is be a szennyest. Időt és helyet spórolsz meg magadnak azzal, ha térben is előkészülsz a konyhai tevékenységre.
Ha séfnek öltöznék a februári jelmezbálon, akkor lenne egy konyharuha a kötényem derékkötőjébe fűzve. Miért? Mert az olyan tipikus szakács kellék. Na persze nem azért, mert attól olyan menőn néz ki egy séf! Sokkal inkább azért, mert a konyharuha rettentő praktikus, pláne, ha kéznél van. Azzal lehet megfogni a forró edényt, azzal lehet, letörölni a pultot (például egy cékla remek foltot hagy a fehér pulton) vagy épp kéztörlésre is alkalmas. Kéznél van szorult helyzetekben, ez a lényeg. Na ezért legyen neked is egy a válladra dobva vagy a kötényed pántjára fűzve.
Lehet, hogy megmosolyognak, ha meglátják mit csinálsz, de annak, hogy mindent kimérve kikészítesz a főzés-sütés színterébe, na abból baj nem lehet. SŐT! Ha kikészítesz mindent, úgy mint a TV-ben, akkor 1. Nem kell útközben rohangálni a hozzávalókért 2. Lehet, hogy a kikészítés is időigényes, de még így is időt spórolsz meg azzal, hogy minden ott van már előtted 3. Ha még gyakorló státuszban mozogsz a konyhába (nincs ezzel semmi baj, Fördős Zé sem a szuvidálóval a kezében született) a tudat, hogy minden hozzávaló megvan, ad egy magabiztosságot, ami a következő főzés gyakorlatához hozzáadódik.