Galéria

6 tipp, melyeket érdemes megfogadni még a főzést megelőzően

Forrás:

Mindig olvasd el a receptet. Ne csak a címe fogjon meg, vagy az az egy hozzávaló, amit nagyon szeretsz: fontos hogy egészben lásd a receptet, hisz így tisztába jössz azzal, hogy milyen alapanyagokra, eszközökre és elkészítési időre lesz szükséged. Jól jegyezd meg azokat a részeket is, ahol arról írnak, hogy mennyit kell az adott, például tésztát pihentetned. Rögzüljön benned, hogy ha a karácsonyi bulira te viszed a mézeskalácsot és tegyük föl igenis 1 éjszaka pihentetést kér a recept, akkor bizony már lehet érdemes lesz szerdán elkezdeni a tészta begyúrását.


Forrás:

Nincs ’körülbelül’ kifejezés egy kezdő szakács szótárában, de hogy őszinte legyek a haladókéban sincs nagyon. A ’hozzávetőlegesen’ kifejezés is tiltólistás egy, a konyhaművészettel ismerkedők számára. Persze, ha már ’művészetet’ említek joggal mondhatnátok, hogy a festőművészek, például Monet sem grammozta ki a festéket egyik- másik alkotásához, de ennél a konyhai művészetnél, ha nem annyi lisztet teszel a tésztába, amennyit a recept elvár, akkor az nem fog összeragadni, illetve ha a túrógombócot se veszed ki akkor, amikor kell, akkor az is mehet a kukába, mert szétmálik a vízben....vagyis ennél az esetnél jöhet az ételmentés, ha lehalászod az úszkáló cafatokat....


Forrás:

Legyen! Inkább erre szavaz minden gyakorlott szakács, vagyis legyen minden alapanyag otthon, frissen, főzésre várva. Nincs rosszabb, amikor útközben jut eszedbe, hogy nincs otthon az egyik hozzávalóból!


Forrás:

Mielőtt elkezdesz főzni, sütni, rakjál rendet a konyhában. Legyen elég szabad területed, ahol a részfolyamatokat el tudod végezni: legyen helye a nyájtásnak, a forró sütőrácsnak és persze a munka közben keletkezett szennyes edényeknek is. Ha a munkálatok előtt üresre kipakolod a mosogatógépet, már ahogy keletkezik, lendületből rakhatod is be a szennyest. Időt és helyet spórolsz meg magadnak azzal, ha térben is előkészülsz a konyhai tevékenységre.


Forrás:

Ha séfnek öltöznék a februári jelmezbálon, akkor lenne egy konyharuha a kötényem derékkötőjébe fűzve. Miért? Mert az olyan tipikus szakács kellék. Na persze nem azért, mert attól olyan menőn néz ki egy séf! Sokkal inkább azért, mert a konyharuha rettentő praktikus, pláne, ha kéznél van. Azzal lehet megfogni a forró edényt, azzal lehet, letörölni a pultot (például egy cékla remek foltot hagy a fehér pulton) vagy épp kéztörlésre is alkalmas. Kéznél van szorult helyzetekben, ez a lényeg. Na ezért legyen neked is egy a válladra dobva vagy a kötényed pántjára fűzve.  


Forrás:

Lehet, hogy megmosolyognak, ha meglátják mit csinálsz, de annak, hogy mindent kimérve kikészítesz a főzés-sütés színterébe, na abból baj nem lehet. SŐT! Ha kikészítesz mindent, úgy mint a TV-ben, akkor 1. Nem kell útközben rohangálni a hozzávalókért 2. Lehet, hogy a kikészítés is időigényes, de még így is időt spórolsz meg azzal, hogy minden ott van már előtted 3. Ha még gyakorló státuszban mozogsz a konyhába (nincs ezzel semmi baj, Fördős Zé sem a szuvidálóval a kezében született) a tudat, hogy minden hozzávaló megvan, ad egy magabiztosságot, ami a következő főzés gyakorlatához hozzáadódik.