Galéria

5 könyv a szülésről, császármetszésről és a VBAC-ről

Forrás:

Kisbabát vársz? Gratulálok! Azt javaslom, jól kösd fel a nadrágod, mert annyi tennivalód lesz a következő kilenc hónapban, hogy hipp-hopp, eltelik az a negyven hét. De egyet se félj! Legalább ennyi öröm, mámor és izgalom fog körülvenni ebben a csodálatos időszakban.

Ez a napló pont azért készült, hogy mindennel tisztában legyél. És hogy mit is találsz benne? Például egy csokorra való tippet, az orvosi vizsgálatok időpontjait, babakelengye-listát, sütireceptet, vagyis mindent, amire a várandósságod alatt szükséged lehet. Kövesd nyomon a kisbabád fejlődését, vagy csak készíts és ragassz be egy képet időről időre magadról!

Nemcsak segítőtársad lehet ez a könyv, hanem egy csodálatos emlék is, amit bármikor örömmel fellapozhatsz. Addig is élvezd ki ezt a fantasztikus időszakot, és számold vissza a napokat, amikor végre újra leguríthatsz egy pohár rozét!

Baráth Viktória a tőle már jól megszokott humorral fűszerezte ezt a naplót, és minden olyan édesanyának segítséget nyújt, aki a kihívások ellenére is könnyedén és vidáman szeretné megélni a babavárást.


Forrás: A várandósság kétségkívül a felnőttkor egyik legcsodásabb és legmeghatározóbb élménye, a kismamákat gyakran mégis gyermekként kezelik: közlik velük, hogy nem szabad alkoholt, kávét vagy nyers halat fogyasztaniuk, de nem magyarázzák el, miért. A terhességi vizsgálatokat hasonlóképpen homály fedi, noha a kismamáknak minden eddiginél nagyobb szükségük van olyan forrásra, amelyből megbízható ismereteket meríthetnek ahhoz, hogy maguk dönthessenek a babavárás kérdéseiben.
Emily Oster, elismert közgazdász rácáfol a terhességgel kapcsolatos előírások, szabályok és hiedelmek nagy részére, és a kutatásai során összegyűjtött számtalan információval segít abban, hogy minden kismama a számára legelőnyösebb döntéseket hozhassa meg a kilenc hónap során.

A Tudatos babavárás a hiedelmekkel és a téves elképzelésekkel leszámolva, érthetően magyarázzael a koffein hatásait, a kertészkedés meglepő veszélyeités még sok más kérdést. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné felkészülten, egészségesen és nyugodtan megélni a várandósság hónapjait - és aki néhanapján felhörpintene egy-egy pohárka bort.
Forrás:

„Minden nőnek ajánlom, aki gyereket vár vagy tervez, és szeretne tisztában lenni a jogaival, a valós statisztikákkal, a nemzetközi ajánlásokkal és azzal, hogy mi a valóság, mi várhat rá a kórházakban vagy otthoni vajúdás esetén. A VBAC témakörében pedig egyenesen hiánypótló munka.”

Cseke Eszter dokumentumfilmes, újságíró, az On The Spot alkotója

A kötet több mint hagyományos szülésfelkészítő könyv: szokatlanul széleskörű elméleti áttekintést és a gyakorlatban is használható ismereteket kínál mind szülésre készülő, mind császármetszés előtt álló nőknek, akár első, akár többedik várandósság esetén. A császármetszést követő hüvelyi szülés (ennek elnevezésére hazánkban is az angol VBAC mozaikszót használják) témakörében pedig egyenesen hiánypótló mű. A sokszor száraz tényeket is olvasmányos formában bemutató írást számtalan, anyáktól, dúláktól, bábáktól, orvosoktól és egyéb szakemberektől származó idézet, valamint 15 szüléstörténet teszi élővé. A könyv emellett különleges nézőpontja miatt egyedi: szerzője háromgyermekes – császáros és VBAC – édesanya, aki maga is átélte a várandósság és a szülés különböző vetületeit: a baba megfoganásától az első ölelésig tartó várakozást, a császármetszés okozta meglepetést, veszteségélményt és fájdalmat, az újszülöttől elválasztva töltött órák kétségbeesését és az újratalálkozás utáni megkönnyebbülést, a VBAC-re készülés kihívásait, majd a vajúdó női test és lélek munkáját, kiszolgáltatottságát és erejét, a szülés örömét.

A könyv szakmai lektora Dr. Bödecs Péter szülész-nőgyógyász szakorvos, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság elnöke.

 


Forrás: "Jó szívvel ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik már szültek gyermeket. Nem túlzás állítani, hogy elolvasva másként tekintünk hegeinkre. Mindenki a magáéra. Ajánlom a könyvet azoknak is, akik még nem szültek. Mostantól a szülésre készülődés egyik 'kötelező olvasmánya'. Leginkább pedig ajánlom a könyvet azoknak a szakembereknek, akik tehetnek azért, hogy a császármetszéssel szülő anyák testi-lelki hegeit arany színezze" - így szól a dr. Andrek Andrea, pszichológus, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság alelnökének a Hegmesék kötethez írt bevezetője.

 Mert mit is ad ez a kötet? Sürgősségi császár, császár(ok) utáni hüvelyi szülés, programozott császár, otthonszülésből császár - sokan, sokféle módon adhatunk életet a műtőben, s a történetekhez legalább ennyiféle megélés, érzelem is társul. 20 bátor édesanya mesélt és mutatta meg hegét ebben a hiánypótló könyvben, s öt tanulságos szakértői hegmese is helyet kapott mellettük. A Richter Anna Díjat elnyert kiadványban található egy tabudöntő beszélgetés dr. Gutmann Orsolyával (szülész-nőgyógyász), Horváth Rékával (perinatális szaktanácsadó), s olvasható Karasz Noémi (szülésznő), Koncsek Kriszta (gyógytornász) és Kánya Kinga (gyászkísérő) írása is, saját érintettségüket és szakmájukat képviselve a császármetszés különféle testi-lelki vetületéről.
Forrás:

Az apák túlnyomó többsége szeretne jó apja lenni a gyermekének, ám a sok belső és külső elvárás, tévképzet, internetbölcsesség elbizonytalanítja még a legelszántabbakat is. Egyre többen teszik fel a kérdést: Van-e nyitja az apaságnak? Létezik-e apakulcs?
A szerző az apákat figyelve, velük beszélgetve, őket segítve, vágyaikat megismerve jutott arra a következtetésre, hogy a kapcsolódásnak alapvetően három kulcsa van: kapcsolódás a tudásban, kapcsolódás a jóakaratban, kapcsolódás a szövetségben. Az apák többsége ösztönösen alkalmazza is ezeket a kulcsokat, de ez nem minden helyzetben elegendő.

Süveges Gergő Apakulcs című könyve abban segíti az olvasót, hogy a kulcsok egyre tudatosabb és gyakorlottabb használata révén meghitt, bizalmas és szeretetteljes, mindenki számára biztonságot adó kapcsolódás jöhessen létre apa és gyermeke között. 

"A kapcsolódás labirintusában kincset ér egy jó vezető. A négygyermekes, tapasztalt, a neveléspszichológiában is otthonosan mozgó szerző arra tanítja apatársait, hogy a tudás és a tapasztalat, az ismeret és a gyakorlás együtt nyit utat gyermekeik szívéhez." - Bagdy Emőke pszichológus

 

"Igazi férfikönyv: logikus, gyakorlatias, tele van életből vett példákkal és rövid. Gergő megmutatja, hogyan csinálhatjuk jól, akár most vittük haza a kórházból gyermekünket és édesanyját, akár már a kamaszháborúkat vívjuk. Megtanít a legfontosabb apai titokra: a kapcsolódás művészetére." - Mihalec Gábor pár- és családterapeuta