Galéria

10 tudományos érdekesség a szexről

Forrás:

A Floridai Állami Egyetem 2017-es kutatása megállapította, hogy a sikeres párkapcsolatokban általában a nő az, aki “esztétikailag előnyösebb” adottságokkal rendelkezik – és a nők boldogabbak a kevésbé vonzó férfiakkal. A felmérésben friss házasok vettek részt, akiket a külsejük alapján osztályoztak. A kutatók azt figyelték meg, hogy ha a férj kevésbé vonzó, mint a felesége, akkor sokkal valószínűbb, hogy ezt igyekszik ellensúlyozni – például ajándékokkal, házimunkával vagy nagyobb odaadással a szexben. Nem meglepő módon ezekben az esetekben a feleség elégedettebb a házasságával, és a férj is úgy érzi, hogy jó üzletet csinált.

Ezzel szemben ha a feleség a kevésbé vonzó, akkor sokkal valószínűbb, hogy fogyókúrázni próbál azért, hogy a fogyással próbálja meg férje jóképűségét kiegyenlíteni. A vonzó külsejű férj tehát negatív hatással van a feleségére, különösen, ha az kevésbé előnyös külsejű.


Forrás:

Az Oaklandi Egyetem 2016-ban azt találta, hogy a “sötét” személyiségjegyeket mutató – például nárcisztikus és pszichopata – emberek gyakran számító okokból, önös érdekekből próbálnak az exük közelében maradni. Különösen férfiak között volt jellemző, hogy azért próbálták megtartani a kapcsolatot, mert alkalmi szexre, pénzügyi segítségre számítottak vagy továbbra is irányításuk alatt akarták tartani volt partnerüket.


Forrás:

Az Egyesült Államokban 2015-re engedélyezték minden államban az azonos neműek házasságát, a társadalomtudósok kíváncsian várták, milyen lesz közöttük a válások aránya. A Kaliforniai Egyetem (Los Angeles) 12 éven át követett figyelemmel azonos nemű és heteroszexuális párokat, megfigyeléseik eredményét 2018-ban hozták nyilvánosságra. Ebből kiderült, hogy a meleg férfi pároknál volt a legkisebb a szakítás esélye. A leszbikus párok szakítottak a legnagyobb valószínűséggel, a heteró párok pedig valahol középen helyezkedtek el: két nő kapcsolata kétszer akkora eséllyel szakadt meg (29,3 százalékban), mint két férfi kapcsolata (14,5 százalékban), ezzel szemben a férfi-női párosok 18,6 százalékban szakítottak.


Forrás:

Jean M. Twenge amerikai pszichológus tanulmánya szerint a mai fiatal felnőtteknek kevesebb szexuális partnerük van, mint az előző két generáció tagjainak. Két és félszer nagyobb az esélye, hogy egy mai húszas évei elején járó felnőtt tartózkodik a szextől, mint ugyanennyi idősen az X-generáció tagjai, 15 százalékuk pedig arról számolt be, hogy egyáltalán nem szexelt, amióta nagykorú lett. De nem csak a milleniumi nemzedék szexuális élete laposodott el: az 1990-es évektől 2014-ig valamennyi felnőtt aktivitása visszaesett ezen a téren. Évi 62 alkalom helyett már csak 52 alkalommal szexel az átlagos felnőtt – legalábbis az Egyesült Államokban. Ha félig üres helyett félig telinek szeretnénk látni a poharat, akkor örülhetünk annak, hogy ez még mindig több mint heti egy alkalom. És persze azt sem tudhatjuk, hogy mit értettek “szex” alatt a felmérések készítői – például beleszámolták-e az orális szexet, a közös maszturbációt vagy a behatolással nem járó szeretkezést.


Forrás:

Egy 2018-as tanulmány szerint az online társkeresők felhasználói legtöbbször olyan emberekkel próbálnak meg kapcsolatba lépni, akik pontosan 25 százalékkal voltak kívánatosabbak náluk. A kívánatosságot a kapott üzenetek száma alapján határozták meg. Az is kiderült, hogy a nők kicsit kevésbé nagyratörőbbek, mint a férfiak.


Forrás:

Több egymástól független tanulmány is megállapította, hogy azoknak a férfiaknak törik el nagyobb százalékban a péniszük, akik házasságban élnek, de a baleset idején nem a házastársukkal szexelnek. (Valójában persze nem törésről van szó: a merev hímvesszőben a bőr alatti kötőszövetes tok szakad el.) És miért ilyen rizikós ez a fajta szex (azon kívül, hogy rajtakapja őket a házastársuk)? Hát azért, mert a szexre valószínűleg valami fura helyen, szokatlan szituációban, sokszor sietve kerül sor, így megnő a balesetek kockázata is. Nem gyakran fordul elő, hogy olyan férfi “törné el” a péniszét, aki a hálószobában szexel a feleségével, akivel évek óta házasok.


Forrás:

Ha hosszan tartó házasságra vágysz, akkor nem kell elkapkodnod a dolgot, de nem is ajánlatos a végtelenségig halogatni. Legalábbis ez derül ki a Utahi Egyetem kutatásából: ha ugyanis már túljutottál a korai harmincas éveiden, amikor bekötik a fejed, akkor egyre csak nő a válás esélye. Aki a húszas éveiben házasodik, annak egyre csökken a válás rizikója, ám 32 éves kor után újra emelkedni kezd, méghozzá 5 százalékkal. Statisztikailag tehát a 25–32 év közötti időszak a legideálisabb a házasságkötésre.

A jó hír a válásokkal kapcsolatban az, hogy egyre csökken a számuk – ám ez azért van, mert a milleniumi nemzedék halogatja a házasságot vagy egyáltalán nem is áll szándékában megházasodni.


Forrás:

A Nebraskai Egyetem kutató megállapították, hogy az elvált vagy meg sem házasodott férfiak körében magasabb a halálozási arány, valamint gyakoribb a szerhasználat és a depresszió, mint a házas férfiaknál. Az elvált férfiak nemcsak az alkoholhoz és a drogokhoz nyúlnak sűrűbben, hanem az öngyilkossági ráta is 39 százalékkal magasabb náluk, mint a házas férfiaknál.


Forrás:

Szex után általában feldobottak vagyunk, köszönhetően az endorfinoknak és más boldogsághormonoknak. A Floridai Állami Egyetem kutatói megfigyelték, hogy ez a szex utáni feldobottság akár két napig is eltarthat és hozzájárulhat a pár kapcsolatának erősödéséhez. A kutatás vezetője szerint ennek evolúciós okai lehetnek: nagyjából 48 óráig marad ugyanis életképes a sperma a női ivarszervben.


Forrás:

Az Albertai Egyetem kutatásokkal is alátámasztotta, hogy az ilyen párok elégedettebbek a kapcsolatukkal és gyakrabban szexelnek, mint azok, akiknél nem oszlanak el egyenletesen a terhek. A házimunka igazságos felosztásától ugyanis mindkét partner érzi, hogy a másik megbecsüli: lehet, hogy nem a világ legélvezetesebb tevékenysége a mosogatás vagy a porszívózás, de ha a másik elvégzi azért, hogy nekünk könnyebb legyen, akkor ebben a légkörben nagyobb az esélye, hogy felizzik a vágy.