Galéria

4 ijesztő mítosz a retinolról, amit soha ne higgy el

Forrás:

Az, hogy ez a tévhit elindult világhódító útjára, egyrészről értjük az okát, hiszen a hatása mondhatni hasonló, mint a hámlasztásé, Dr. Marisa Garshick bőrgyógyász szerint azonban nagy különbség van a két dolog között:

„A retinolok segítenek szabályozni a bőrsejtek cseréjét, ami megelőzi az elhalt hámsejtek felhalmozódását. A hagyományos hámlasztószerekkel ellentétben azonban a retinoidok nem bontják meg az elhalt hámsejteket összetartó kötéseket.”

Ezek szerint bár az eredmények hasonlónak tűnhetnek abban, hogy a retinol is csökkenti az elhalt bőrfelszíni sejteket, mégis teljesen másképp működik, mint egy hámlasztó!


Forrás:

A múltban elég sok ellentmondásos kutatás született arról, hogy vajon a C-vitamin és a retinol keverhető-e egymással. Ez a mítosz egy egészen egyszerű ok miatt alakult ki, amire Dr. Garshick ad nekünk magyarázatot:

„Régebben azt gondolták, hogy a retinol miatt a C-vitamin kevésbé lesz hatékony, ám a C-vitamin újabb formulái sokkal stabilabbnak számítanak, így most már nem jelent problémát a mixelés, sőt, tanulmányok bizonyítják, hogy a két hatóanyag együttes használata csökkenti az öregedés jeleit!”

Technikailag bár keverhető a retinol és a C-vitamin, ám az érzékenyebb bőrtípusok számára akár mindkét összetevő irritáló lehet, sőt, akár érzékenységet is okozhat. Ha neked extra érzékeny bőröd van, akkor használd reggel a C-vitamint, a retinolt pedig este a biztonság kedvéért!


Forrás:

Mivel több helyen azt javasolják, hogy a retinolt este használjuk, ezért sok emberben kialakult az a tévhit, miszerint a retinol napérzékenységet okozhat, ez viszont egyáltalán nem igaz.

„Azért javasoljuk, hogy a retinolt inkább éjszakára használják a nők, mert a retinoidok a napfény hatására gyakran lebomlanak, ami miatt kevésbé lesz a retinol hatásos. Ennek viszont abszolút semmi köze ahhoz, hogy bármennyire is veszélyes lenne a használata napfényben.” – mondja Dr. Garshick.


Forrás:

Bár a szem körüli bőr valóban a legérzékenyebb az arcon, ez viszont egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezen a területen nem alkalmazhatjuk a retinolt. Az olyan problémákra ugyanis, mint például a szarkalábak vagy az öregedés jelei, extra hatásos a retinol. Csupán arra figyeljünk, hogy kifejezetten erre a területre szánt retinolos terméket válasszunk!