Galéria

Ezzel a 4 dologgal fordul legtöbbször pszichológushoz az Y generáció

Forrás:

Kutatások szerint naponta nagyjából 35 ezer döntést hozunk meg, így nem csoda, ha létezik a döntési fáradtság vagy paralízis, ami a döntésképtelenség jelenségét írja le. Lényegében arról van szó, hogy az ember előtt annyi lehetőség áll, hogy belefárad abba, hogy folyamatosan válasszon közülük, amit esetenként meg is bán. Az Y generáció ráadásul már úgy nőtt fel, hogy ott volt előtte a világháló, ami rengeteg lehetőséget tárt elé, így egyáltalán nem meglepő, ha nyomasztóan hat rá egy-egy döntéshelyzet. „Nehéz megtanulni választani. Nehezebb megtanulni jól választani. És a korlátlan lehetőségek világában mindez még nehezebb” – mondja a szakértő, aki szerint érdemes kitűzni a kisebb és nagyobb célokat, elcsendesedni és megfigyelni, hogy mit is szeretnél igazán, majd ennek függvényében tudatosan dönteni.


Forrás:

Tess elmondása szerint 30 évesen amúgy is érzi az ember a kívülről érkező láthatatlan nyomást, miszerint már meg kellene házasodnia, gyereket kellene nevelnie, amire még a közösségi média is rátesz egy lapáttal. A terapeuta mindig igyekszik emlékeztetni a hozzá érkező fiatalokat, hogy ne az Instán és Facebookon látott világból induljanak ki, ne az legyen számukra a meghatározó, hogy mások hol tartanak épp az életükben. „Ne hasonlítsd magad másokhoz, összpontosíts arra, amit te el szeretnél érni az életben, ne arra, amit @tökéletesanyuci24 akar” – mondja a szakértő.


Forrás:

A szakértő sokszor azt tapasztalja az Y generációval kapcsolatban, hogy nemcsak a döntéseket nehéz számára meghozni, de ha rossz döntést sikerül meghoznia, akkor sokat rágódik rajta. Ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy elképzelte, abba is bele tud betegedni. Tess szerint ez rossz hozzáállás, ugyanis inkább arra kellene összpontosítaniuk, amit megtanulhatnak a történtekből: „Ha szakítottál a pároddal, és azon kapod magad, hogy megbántad, amiért „elpazaroltál” mellette X évet, inkább tedd fel magadnak a kérdést, hogy hogyan segíthet ez abban, hogy a jövőbeli kapcsolataidat, vagy a kapcsolatodat önmagaddal javítani tudd.”


Forrás:

A terapeuta azt is elárulta a magazinnak, hogy az Y-ok azért keresik fel a leggyakrabban, hogy a szerelmi életükről, a randizásról beszéljenek. A randiappok is választás elé állítják az embert, így ebben az esetben is visszaköszön sokaknál a döntésképtelenség. Sokan belefásulnak a randizásba, mert rengeteg melóval jár már csak az is, hogy kiderítsék, ki az, aki igazán bejön nekik. Tess szerint túl sok időt vesztegetnek el a Tinderen a jobbra és balra húzogatással, ami végül kiégéshez vezethet. A szakértő ezért úgy gondolja, az segíthet, ha tesznek egy lépést hátra és végiggondolják, milyen céllal kezdtek randizni.