Galéria

4 tipp, hogy a decemberi fizetésed az ünnepek ellenére is kitartson januárig

Forrás:

Az 50/30/20 szabály egy külföldön igencsak népszerű spórolási technika, sőt, mondjuk inkább stratégiának, amely segíthet abban, hogy átvészeld a következő durván költséges időszakot, sőt, valószínűleg a későbbiekben is használod majd! A lényege extra egyszerű; az 50 azt jelenti, hogy a fizetésed maximum 50%-a mehet el a havi fix kiadásaidra (ez lehet lakbér, rezsi, törlesztőrészlet, biztosítások, autóval kapcsolatos kiadások stb.). A 30% a változó kiadásaidat fedi, ide tartozik minden olyan költés, amely nem havi rendszerességű, vagy változó összegű kiadás. Ilyen például a bevásárlás, a fodrász, kozmetikus és a szórakozás. Az utolsó kategória, vagyis a fennmaradó 20% pedig az az összeg, amit minden hónapban félre kéne raknod arra az esetre, ha szükséged van valami nagyobb összegű dologra, vagy olyan helyzetbe kerülsz, amikor a tartalékaidra szorulsz.


Forrás:

Fontos, hogy a bankod applikációjában beállíts különböző riasztásokat, például, hogy értesítést kapj a költéseidről, és arról, ha elértél egy bizonyos limitet. Így, ha például beállítod, hogy milyen összegeknél jelezzen a telefonod, akkor egy sms-ből megtudhatod, hogy abban a hónapban már kimaxoltad például az 50/30/20 szabály valamelyik kategóriáját.


Forrás:

Ebben az időszakban sokkal több a program, mint az év bármely más időszakában, hiszen ilyenkor nem csak a család, de a barátok is találkozni szeretnének velünk. Nem muszáj azonban minden esetben drága étterembe mennünk, vagy még annál is drágább bárokba, amikor sok-sok alternatív lehetőség van arra, hogy együtt legyünk a barátainkkal. Menjünk el egy karácsonyi vásárra, tarts társasjáték estet otthon vagy menjetek el együtt egy ingyenesen látogatható galériába (bizony, sok ilyen van!).


Forrás:

A karácsonyi időszak elképesztően megterhelő anyagilag, hiszen általában az összes családtagunknak veszünk valami ajándékot. Megbeszélhetjük azonban a családdal, hogy inkább tartsunk húzást, ami annyit jelent, hogy csupán annak az egy embernek veszünk ajándékot, akit kihúztunk. Így nem csupán rengeteg pénzt spórolhatunk, de annak az egy személynek egy sokkal személyesebb és szebb ajándékot is vehetünk! Arról már nem is beszélve, hogy a jelenlegi helyzetben valószínűleg a család többi tagja is szívesen belemenne ebbe a verzióba...