Galéria

A királyi család legnagyobb botrányai 2022-ben

Forrás: 2022 nem indult jól a királynő számára, hiszen máris januárban súlyos döntést kellett meghoznia András herceggel kapcsolatban. II. Erzsébet királynő fia András herceg pedofilbotránya egyre jobban kicsúcsosodott, olyannyira, hogy januárban maga a királynő kérette magához a windsori palotába, és közölte vele, hogy mostantól nem illeti meg a „királyi fenség” megszólítás, valamint azonnali hatállyal megvonta tőle katonai titulusait. A királynő úgy döntött, hogy Andrsás herceg nem vállalhat több nyilvános szereplést, és magánszemélyként kell végigvinnie az Egyesült Államokban ellene folyó pert.
Forrás: Harry herceg és Meghan Markle évekkel korábban döntöttek úgy, hogy függetlenednek a királyi családtól. A királynő tiszteletben tartotta a döntésüket és egy nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy attól függetlenül, hogy már nem lesznek a királyi család aktív, dolgozó tagjai, ugyanúgy családtagok maradnak. Ennek ellenére szépen lassan eldurvult a dolog. Harry és Meghan egyre nyíltabban beszéltek arról, milyen atrocitások érték őket a királyi család által, majd az év első felében Harry jogi lépéseket tett a brit kormány ellen, miután a királyi családból való kilépésük után a rendőrség és a biztonsági szolgálat emberei már nem védték őt, a feleségét és két közös gyermeküket. Ez volt az első alkalom, hogy a királyi család egy tagja pert indított őfelsége kormánya ellen. II. Erzsébet királynő már nem élte meg, hogy bemutassák a Harry és Meghan című dokusorozatot, de biztosan vegyes érzései lennének ezzel kapcsolatban is.
Forrás:

Ha nem lett volna elég András herceg sötét múltja, előbukkant még egy bűnös életű családtag. Kiszivárgott ugyanis, hogy Károly király rokona, Fülöp herceg nagybátyja, Lord Louis Mountbatten az 1970-es években molesztált egy 11 éves gyereket egy gyermekotthonban. Arthur Smyth, az áldozat hosszú évtizedekig hallgatott, 2022-ben viszont úgy döntött, nyilvánosság elé áll. Állítása szerint Lord Louis Mountbatten, aki 1979-ben hunyt el, amikor hajóját felrobbantották, két alkalommal is molesztálta őt.


Forrás:

Károly király alapítványa a Prince's Trust is kínos ügybe keveredett. A vádak szerint ugyanis a szervezet ellenszolgáltatásért cserébe közbenjárt többek között egy lovagi cím megszerzésének ügyében. A botrány akkorát robbant, hogy a Buckingham palota közleményben reagált és kijelentették, hogy Károly hercegnek nem volt tudomása arról, hogy az alapítványa kitüntetéseket, vagy brit állampolgárságot ajánlott volna bárkinek ellenszolgáltatásért cserébe.


Forrás:

2022 decemberében azt is gondolhattuk volna, hogy a királyi család túl van már a botrányokon, biztosan nem jut már több erre az évre. Hát, dehogynem! II. Erzsébet királynő legrégebben szolgáló egykori udvarhölgye, Lady Susan Hussey, Vilmos herceg keresztanyja keveredett botrányba, majd mondott le a posztjáról. A 86 éves nő Kamilla királyné fogadásán vett részt, ahol származásáról kezdte faggatta az egyik jótékonysági szervezet képviselőjét, Ngozi Fulanit. Többször megkérdezte tőle, egyre agresszívabb hangnemben, hogy Afrika melyik részéről érkezett Nagy-Britanniába. Ngozi Fulanit az "intézményes rasszizmus" megnyilvánulásának nevezte az esetet Fulani, és hozzátette a "bántalmazás egy formáját" élte át.